Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Kvász házilag

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 2880 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Kezdő
Helye a tartalomjegyzékben:  Alkoholos italok 
Cimkék: Italok, Meleg nyári napokra, Buli, Főzés nélkül, Sütés nélkül, Hideg, Alkoholos, Tésztafélék
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
60 dkg rozskenyér 256 8.1 0.9 53.6 6.2 0
2 dkg élesztő 78 16.7 1.2 0 0.2 0
2 dl méz 327 0.4 0 81 0 0
3 evőkanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A kvász készítéshez valódi, kovásszal készült rozskenyeret használjunk. Az igazi rozskenyér ismérve, hogy a tésztája nehezebb, szívósabb, mint a fehér kenyéré és a benne látható lyukak is jóval kisebbek. Szeleteljük fel a kenyeret, majd langyos sütőben szárítsuk ki, de ne pirítsuk meg. Tördeljük darabokra, majd szórjuk egy ötliteres üvegbe. A cukrot kevés víz hozzáadásával hagyjuk sötétbarnára pirulni, majd öntsük fel liternyi vízzel és hagyjuk feloldódni. Ez inkább azért szükséges, mert szebb színe lesz a kvásznak. Ha a víz langyosra hűlt, keverjük el benne a mézet és az élesztőt, majd öntsük a kenyérre. Töltsük fel az üveget vízzel, de ne színültig. Zárjuk le csavaros tetővel, majd jól rázzuk össze a tartalmát. Vegyük le a tetőt és tányérkával letakarva, langyos helyen hagyjuk forrni két napig. Tegyünk alá tálcát, hogyha kifut, ne áztasson el semmit. Kiforrás után, ez az idő, függ a hőmérséklettől is, textílián átszűrve, töltsük zárható üvegekbe. Hűtőben egy hétig eláll.
Kedvünk szerint tehetünk bele mazsolát, menta vagy ribizli levelet is.
Enyhén alkoholos, kissé szénsavas ital, az íze, távolról a sörre emlékeztet.


Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)