Krampampuli
Hozzávalók
| alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
| 5 dl
rum |
365 |
52 |
0 |
0 |
0 |
0 |
| 1 kg
kockacukor |
0 |
? |
? |
? |
? |
? |
| 2 evőkanál
teafű |
121 |
26 |
5.1 |
0.8 |
0 |
0 |
| ízlés szerint
fahéj |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
| ízlés szerint
szegfűbors |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
| ízlés szerint
szegfűszeg |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
| 2 liter
száraz fehérbor |
70 |
0 |
0 |
16 |
0 |
0 |
| 5 dkg
kandírozott citromhéj |
0 |
? |
? |
? |
? |
? |
| 5 dkg
kandírozott narancshéj |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
| 10 dkg
aszalt szilva |
219 |
2.3 |
0.6 |
47.4 |
5 |
0 |
| 10 dkg
mazsola |
287 |
2.4 |
0 |
65 |
5.4 |
0 |
| 10 dkg
datolya |
282 |
1.9 |
0.5 |
66.3 |
0 |
0 |
| 10 dkg
aszalt füge |
246 |
3.5 |
1.3 |
54 |
0 |
0 |
|
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Hagyományos szilveszteri ital, már a készítése is kiváló hangulatot teremt.
Megfelelő méretű, tűzálló üvegedénybe felvagdalt fügét, datolyát, aszaltszilvát, mazsolát és kandírozott narancs és citromhéjat rakunk.
A tál tetejére lángelosztót vagy fémszitát teszünk, erre pedig a narancshéjon, citromhéjon átdörzsölt kockacukrot.
A cukrot lelocsoljuk fél liter jó minőségű rummal. Óvatosan meggyújtjuk és megvárjuk amíg a láng kialszik, ekkor ráöntünk két liternyi forralt bort, feleannyi teát és 2-2 narancs és citrom kicsavart levét. A bor és a tea forró legyen, nehogy az üvegtál elpattanjon.
Jól átkeverjük és öt percig hagyjuk állni, majd vastag falú üvegpohárba merve kínáljuk, a sűrűjéből is jusson minden pohárba.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)