Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!
A cikk nyomtatása!

A gödi kincs

  • Címkék:
  • kocsma túra
2009. október 18. | vasárnap

A minap Gödön jártunk, ne firtassuk miért, elég annyi, hogy muszáj volt valamivel megörvendeztetni magunkat. Először egy fagyival szerettük volna feldobni a hangulatunkat, de hiába a gödi fagyi jó híre, eszméletlenül hideg volt, így mást kellett keresnünk, és véletlenül belebotlottunk egy igazi földi Paradicsomba…

A gödi főutcán, amelyet egyébként Pesti útnak hívnak, a művelődési ház, és a könyvtár mellett, hol máshol, megtaláltuk a kitikkadt kocsmatúrázók szentélyét! A Belga Sörház nevet mi preferáljuk jobban, bár valószínűleg inkább De Plaats lehet az eredeti név. Az eredmény szempontjából végül is édesmindegy, minek hívjuk, a lényeg, hogy remek hely!

A meghatározhatatlan színű épület felé közelítve még kissé cinikusan mosolyogtunk, hogy itt a belga sört feltehetően a Stella Artois fogja jelenteni. A bejárat felől ugyanis csak, az egyébként tisztességes minőségű márka reklámtáblája látszott, de belépve az igényesen berendezett, és hatalmas belterérrel rendelkező ivóba elfogott bennünket az áhítat. A sörház egységes arculata, sejtelemes, szinte éjszakai sötétsége, a méretes bárpultja, hívogató asztalai, és árnyas kerthelysége egyértelműen elárulta, hogy most az egyszer remek döntést hoztunk! A sötétre festett, súlyos faburkolat, és a hasonló bútorok mellett a beltér hangulatát a flamand nyelvű feliratok, különféle képek, préselt fém reklámposzterek adják, az elrendezés átlátható. A nagyterem végében álló billiárdasztalok mutatják, hogy a tulajdonosok a sörözésre betérők játszókedvére is gondoltak. Az egész olyan, mint egy filmdíszlet, már csak a Saloon-felirat hiányzik.

Hiába azonban a legpazarabb berendezés, hiszen az italválaszték, és a felszolgált nedűk minősége lehet egy hely legfőbb mércéje egy igazi kocsmatúrázónak! Sajnos, némileg szűkösre volt szabva az időnk, így csak egy pohárkát engedhettünk meg magunknak. Szerencsére abbéli félelmeink, miszerint itt a fentebb már említett márka jelenti majd a belgaságot, balgaságnak bizonyult, hiszen a 6 féle csapolt sörből kettő magyar mellett 4 belgát is találtunk legnagyobb örömünkre. Ez még nem minden, hiszen egy hűtőpultban felfedeztük azt is, hogy még vagy 10 féle üveges belga sör kapható, a legjobb fajtákból! Gyorsan a bárpulthoz telepedtünk ahol réztáblák jelzik a törzsvendégek helyét, ami igazán szép gesztus, be kell látnunk. A készséges pincérek gyorsan, és mosolyogva teszik a dolgukat, és pillanatok alatt elénk rakják a rendelt italokat. Ezúttal egy-egy pohár barna Leffe-re, és Hoegaarden-re esett a választásunk. Az álmos, kissé zimankós délutánon mindkettő tökéletes választás volt, és szerencsére ízre, állagra, küllemre is tökéletes volt mindkét sör, el voltunk ragadtatva, de tényleg!

Úgy tűnik, az ár is megfizethető, bár egy pohár belga nedű árából jobb helyen egy korsónyi középkategóriás magyar is kijön, de édes istenem, ha flancolni akarunk, akkor a zsebünkbe kell nyúlni. Egyszer-egyszer azért érdemes többet áldozni ilyesmire, mert higgyék el, tényleg megéri.

Sajnos, rohannunk kellett tovább, így még vetettünk egy pillantást a bárpultban sorakozó rövidital-kínálatra, ami szemre meglehetősen tetszetős (háromféle Jack Daniels, calvados, jobbnál-jobb pálinkák, és minden, amit csak elképzelhetünk), tájékozódtunk az étterem nyitva tartásáról, és távoztunk. De azzal a szándékkal, hogy még mindenképpen benézünk ide, hogy tesztelhessük a konyhát is, és egy kicsit hosszabb ideig élvezhessük a gödi Belga Sörház kellemes hangulatát, és remek söreit! Tegyenek így Önök is, ha arrafelé járnak!

Sonny

Kapcsolódó anyagok:

Önökért iszunk