Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Répafőzelék

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 30 perc
Munkaidő: 10 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Főzni tanítunk
Helye a tartalomjegyzékben:  Klasszikus főzelékek 
Cimkék: Főzelékek, Főétel mellé, Hétköznapi vacsora, Párolt, Édes, Sós, Meleg, Zöldség, Tejtermékek, Kímélő, Hajón is elkészíthető
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint cukor 402 0 0 99.9 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
3 dl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
2 dl húsalaplé ? ? ? ? ? ?
5 dkg vaj 372 27.7 28.1 1.6 0 100
1 kg sárgarépa  40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A meghámozott, zsenge répát vékony csíkokra metéljük (ez persze ízlés kérdése, lehet karikára is) és a vajban átpirítjuk, amikor gyenge színt kapott, felöntjük az alaplével és fedő alatt, roppanósan puhára pároljuk. Végül rádobjuk a finomra vagdalt petrezselyemzöldet és felöntjük a tejszínnel. Csipetnyi cukorral, sóval és borssal ízesítve, forraljuk, amíg a tejszín kissé besűrűsödik.
Én sült oldalassal tálaltam, de tehetünk rá, sült virslit is.
Nem kell megijedni, ez nem a régi napejos menzakoszt. A kissé roppanós répa édes, a borstól kissé csípős íze tökéletesen harmonizál a vaj és a jó minőségű tejszín zamatával. Számos gyereknek sikerült bebizonyítanom, hogy ez is finom étek és nem is akármilyen.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)