Ribizlitorta
Hozzávalók
Mákos ribizlitorta
| alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
| 6 db
tojás |
66 |
5.4 |
4.8 |
0.3 |
0 |
274 |
| 12 dkg
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
| 1 csipet
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
| 12 dkg
mák |
537 |
20.5 |
38.2 |
23.9 |
10 |
0 |
| 4 evőkanál
zsemlemorzsa |
344 |
10.2 |
0.9 |
73.3 |
4.2 |
0 |
| 1 kávéskanál
citromhéj |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
| 1 késhegynyi
fahéj |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
|
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
A ribizlis krémhez
| alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
| 15 dkg
margarin |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
| 2.5 dl
tej (2.8%) |
60 |
3.4 |
2.8 |
5.3 |
0 |
10 |
| 3 evőkanál
méz |
327 |
0.4 |
0 |
81 |
0 |
0 |
| 1 evőkanál
liszt |
339 |
11.7 |
2.7 |
70.7 |
4.7 |
0 |
| 3 db
tojás |
66 |
5.4 |
4.8 |
0.3 |
0 |
274 |
| 30 dkg
ribizli |
33 |
0.6 |
1.2 |
7 |
6.8 |
0 |
|
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Mákos ribizlitorta
A cukor felével fehéredésig keverjük a tojások sárgáját, majd a mézet, a citromhéjat és a fahéjat is hozzáadjuk. A zsemlemorzsát a darált mákkal összeszitáljuk. A többi cukorral és a csipetnyi sóval kemény habbá verjük a tojásfehérjéket. Beleforgatjuk a sárgájás masszába a mákos keverékkel együtt. Sütőpapírral bélelt, kapcsos tortaformába öntjük és 170 fokra előmelegített sütőben, kb 40 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, lapjában kettévágjuk, a ribizlis krémmel betöltjük és a tetejére is simítunk a krémből. Behűtve tálaljuk.
Díszítsük a tortát, szép ribizliszemekkel és citromfűlevélkékkel.
A ribizlis krémhez
A tojásokat, a mézet és a lisztet, kevés hideg tejjel elkeverjük, majd a többi forrásban lévő tejhez öntjük és kevergetve, sűrű krémmé főzzük. Hagyjuk langyosra hűlni és keverjük habosra a szobahőmérsékletű vajjal. Végül óvatosan forgassuk bele, a leszemezett, ribizlit.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)