Szicíliai halleves
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
1 db
chili paprika |
0 |
? |
? |
? |
? |
? |
4 evőkanál
olívaolaj |
901 |
0 |
99.6 |
0 |
0 |
0 |
30 dkg
garnélarák |
56 |
11 |
0.6 |
1 |
0 |
200 |
ízlés szerint
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
ízlés szerint
bors |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
2 doboz
hámozottparadicsom-konzerv |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
1 dl
száraz fehérbor |
70 |
0 |
0 |
16 |
0 |
0 |
3 gerezd
fokhagyma |
134 |
6.8 |
0.1 |
26.3 |
0.8 |
0 |
1 fej
vöröshagyma |
40 |
1.2 |
0.1 |
8.3 |
3.1 |
0 |
3 db
polip |
83 |
16 |
1.1 |
2 |
0 |
150 |
50 dkg
fekete kagyló |
85 |
12 |
2.7 |
3 |
0 |
108 |
1 db
tintahal |
61 |
12.7 |
0.7 |
0.8 |
0 |
170 |
1 kg
tengeri hal |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Lehetőleg vegyes halat válasszunk, ne egyféléből készítsük és hekket ehhez az ételhez felejtsük el. Tengeri sügért, süllőt, esetleg skorpióhalat vegyünk. A kagylóból is érdemes kétfélét használni.
Két evőkanál olajon pároljuk át a finomra vágott hagymát és két gerezd fokhagymát. Tegyük hozzá a felcsíkozott polipot és tintahalat, valamint a feldarabolt halakat. Rövid sütés után öntsük fel a borral és a kézzel összenyomkodott konzervparadicsommal. Öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Sózzuk, borsozzuk és dobjuk bele a végén kicsit bevágott chilit. Csendes tűzön főzzük húsz percig. Közben a kagylókat süssük át a maradék fokhagymával ízesített olajon. Amelyik nem nyílt ki dobjuk el, a többit, a garnélával együtt adjuk a leveshez. Két perc forralás után tálalhatjuk.
Pirított kenyeret tálaljunk hozzá.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)