Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Kőrösi korhely halászlé

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 120 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Levesek 
Cimkék: Levesek, Főétel előtt, Karácsony, Buli, Macskajajra, Főtt, Bogrács, Sós, Csípős, Meleg, Halak, Zöldség, Tojás, Tejtermékek, FRSZ receptverseny
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
8 szelet ponty 143 15.8 8.7 0.1 0 70
1.5 kg vegyes hal 0 ? ? ? ? ?
15 dkg haltej 0 ? ? ? ? ?
15 dkg ikra 0 ? ? ? ? ?
2 fej vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
2 gerezd fokhagyma  134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 db burgonya  94 2.5 0.2 20 2.5 0
2 csapott evőkanál pirospaprika ? ? ? ? ? ?
1 csapott evőkanál fűszerpaprika 342 13 4 63 0 0
1 evőkanál zsír 898 0.1 99.7 0 0 100
2 db paradicsom  22 1 0.2 4 1.8 0
1 db zöldpaprika  20 1.2 0.3 3 2 0
2 db paprika  20 1.2 0.3 3 0.9 0
1 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
1 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
1 db citrom  31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
1 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
igény szerint zsemlemorzsa 344 10.2 0.9 73.3 4.2 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Elkészítés módja:
Alaplé: két liter vízben főzöm a vegyes halat, beleteszem az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát, a kockára darabolt paprikát és paradicsomot, a negyedbe vágott burgonyát, csípős házi darált paprikát, kanál zsírt, erőspaprika felét, babérlevelet, kevés sóval ízesítem.
Félfővésnél beleteszek 4 pontyszeletet, ebből készül a húsgombóc.
A megmaradt 4 pontyszeletet enyhén besózom, csipetnyi csemege paprikával beszórom és állni hagyom.
Az alapot addig főzöm, míg a hal húsa könnyen leválik a csontról, majd leszűröm, a vegyes hal húsát a főtt alapanyaggal együtt visszapasszírozom az alaplébe.
Húsgombóc: az alaplében főtt filézett pontyszeletek húsát villával összetöröm, hozzá keverem a tojást, csipetnyi sóval és borssal ízesítem. Annyi zsemlemorzsát adok hozzá, hogy jól formálható legyen és kis diónyi gombócokat készítek.
Az alaplevet enyhén forralom, sűrítem a csemege paprikával, beleteszem a 4 pontyszeletet, haltejet, ikrát, szűrőn át a saját levével kikevert tejfölt, citromkarikákat, ízlés szerint sózom és közepes lángon 15 percig főzöm. Ezután a húsgombócokat is belerakom, majd 15 perc főzés után elzárom.
A halászlevet forrón tálalom, díszítésnek egy szelet erős zöldpaprikát teszek.
Étkezés előtt egy stampedli eredet védett „Békési Szilva” pálinka, a halászléhez száraz rozé bor elfogyasztását ajánlom.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)