Tökfőzelék
Hozzávalók
| alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
| 1.5 kg
főzőtök |
30 |
1.1 |
0.1 |
6.1 |
2.4 |
0 |
1 fej
vöröshagyma |
40 |
1.2 |
0.1 |
8.3 |
3.1 |
0 |
| 1 dl
tejföl (20%) |
216 |
3.3 |
20 |
3.9 |
0 |
110 |
| 1 evőkanál
olaj |
899 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
0 |
| ízlés szerint
ecet |
4 |
0.4 |
0 |
0.6 |
0 |
0 |
| 1 csokor
kapor |
0 |
3.7 |
0.8 |
10.2 |
2.2 |
0 |
| 1 evőkanál
liszt |
339 |
11.7 |
2.7 |
70.7 |
4.7 |
0 |
| ízlés szerint
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
| ízlés szerint
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
|
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
A tököt hámozzuk meg, hosszában vágjuk ketté, a magjait kaparjuk ki és a húsát gyaluljuk le. A gyalult tököt sózzuk le és hagyjuk állni 15-20 percig.
A hagymát vágjuk szálasra, a kaprot vagdaljuk finomra.
A hagymát pároljuk üvegesre az olajban, majd adjuk hozzá a kapor felét. 1-2 percig kavargassuk. majd a kicsavart tököt adjuk hozzá.
Engedjük fel annyi vízzel, hogy a tököt éppen ellepje.
Amikor a tök megpuhult, habarjuk be a tejfölben elkevert liszttel, majd ízesítsük kevés ecettel és cukorral, végül keverjük hozzá a maradék kaprot.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)