Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!
A cikk nyomtatása!

A diszkosz

  • Címkék:
  • konyhai eszközök
2010. március 29. | hétfő

Reneszánszát éli a diszkosz, ez a tok néven is ismeretes, talán csak Magyarországon használatos sütőedény.

A legenda szerint, a mátrai favágók használták. A dolgozó vagy szabadidejét töltő embernek, valóban, nagyon hasznos találmány. Belerakjuk az alapanyagokat a diszkoszba, beletesszük a parázsba, esetleg a tetejére is kotorjunk, majd csinálunk, amit akarunk és az étel, egyszer csak, elkészül. Kivesszük, felnyitjuk, megillatoztatjuk mindenkivel. Gyors tálalás, 10-15 perc csönd, végül bezsebeljük az elsöprő elismerést.

Röviden, így írható le, egy diszkoszban készült étel elfogyasztása.

Azért a sikerhez, néhány tanácsot, érdemes megfogadni!

Az első használat előtt a diszkosz avassuk be. Gondos, mosogatószeres sikálás után, kenjük ki a belsejét olajjal és égessük bele és ezt kétszer-háromszor ismételjük meg, amíg a belsejében fényes, fekete réteg alakul ki. A konyhai gázláng is jó, néhány nap alatt kiszellőzik a lakás és talán az asszony is hazaköltözik.

A sütés előtt, 2-3 réteg alufóliával vagy vékony szalonnaszeletekkel, béleljük ki az edényt, hogy ételünk ne égjen oda. Ne pakoljuk túl, részben kifolyhat a leve, részben felnyitáskor szétomolhat az egész. Parázsba rakjuk, ne lángoló tűzbe, ha a tetejére is kotrunk parazsat, gyorsabban elkészül.

A hideg és a meleg diszkosz látványra hasonló, de a fogása jelentősen más és a meleg nehezebb is lehet, mert sokan elejtik. A parázsból edényfogó kesztyűvel vagy kampóval vegyük ki, de ne a tetejébe akasszuk a kampót, a kapcsos változatnál, mert leugrik a teteje.

A receptekben leírt idők hozzávetőlegesek, függ a fa minőségétől, a hús fajtájától. Menet közben kinyithatjuk az edényt, ha bizonytalanok vagyunk, de vigyázzunk a felcsapó gőzzel. Rendkívüli változatosságot kínál, gyakorlatilag mindenféle hús, zöldség készíthető benne. A zárt térben maradó aromák hihetetlen ízgazdagságot adnak. A húsok nem igényelnek előzetes pácolást. Használhatjuk kandallóban, kemencében, én sütőben is kipróbáltam, 200 fokra előmelegítve.

Lévén az anyaga vas, így rozsdásodhat, a megmaradó ételt ne benne tároljuk és használat után elmosva, megszárítva, zsiradékkal vékonyan bekenve a belsejét tegyük el.

Diszkoszban készíthető ételek

Gixer

Kapcsolódó anyagok:

A bambuszgőzölő
A wok
A római tál