Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!
A cikk nyomtatása!

A római tál

  • Címkék:
  • konyhai eszközök
2009. augusztus 08. | szombat

„Römertopf”, „Pataky tál” vagy „Római tál” néven ismert agyagedény története, a római korra nyúlik vissza, előnyeit már akkor felfedezték.

A benne készülő étel saját levében fő meg, megőrizve az alapanyagok eredeti zamatát, és nem utolsósorban vitamintartalmát. A benne készült étel a háziasszonyok álma, hiszen a hozzávalókat, csak beledobáljuk az edénybe, a többi a sütő dolga, legfeljebb a tetejét kell, a megfelelő időben levenni, hogy az étel megpirulhasson. A tálaláshoz sem kell újabb edényt elővennünk. A köret és a hús együtt készül, csodálatos ízorgiát teremtve és a felszálló illat, a legbánatosabb vendég étvágyát is meghozza. A diétázóknak is remek, hiszen gyakorlatilag zsiradék nélkül készülnek benne az ételek.
A vásárlásnál elsősorban az edény mérete és formája legyen a döntő, hal, báránycomb készítésénél a hosszúkás forma az előnyös, és bele kell, hogy férjen a megfelelő mennyiségű alapanyag.
Az első használat előtt egy órát, a továbbiakban fél órát, húsz percet kell áztatni, hideg vízben. A legcélszerűbb a mosogatóban, annyi vízbe beáztatni, amennyi ellepi.
Mindig hideg sütőbe tegyük, mert elrepedhet. A sütési idő kicsit hosszabb, mint egy tepsinél, de az egyéb előnyök bőven kárpótolnak. Sajnos a sütési súlyvesztés is magasabb. Ha valamilyen folyadékot kell a készülőfélben lévő ételre önteni, azt is melegítsük fel. Nyílt láng fölé vagy tűzhely platnijára soha ne tegyük.
A sütőből kivéve, konyharuhával megfogva, fa vagy ruha alátétre tegyük, mert elpattanhat a hirtelen lehűléskor. A fedő levételekor vigyázzunk a felcsapó gőzre.
Tisztításkor erős súrolószer használata nem ajánlott, mert eltömődnek a pórusok.
Hagyományos módon, kevés mosogatószerrel mossuk el, mosogatógépbe nem való!
Ha erős szaga maradna, pl. fokhagymás étel készítése után áztassuk ecetes vízbe és az áztató vízből 1 litert beleöntve tegyük 1 órára sütőbe.
A sütési hőfok általában 200-220 fok.
A sütési idő az alapanyagtól függ, ha kicsit tovább párolódik puhább lesz, de leégni biztos nem fog. Húsfélék lassan sütésére így tökéletesen alkalmas.
 

Római tálban készült ételek

Kapcsolódó anyagok:

A kuktafazék