Bácskai májas
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
ízlés szerint
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
2 evőkanál
bors |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
3 evőkanál
majoránna |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 teáskanál
szegfűbors |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
3 fej
vöröshagyma |
40 |
1.2 |
0.1 |
8.3 |
3.1 |
0 |
1 kg
hasaalja szalonna |
0 |
? |
? |
? |
? |
? |
1.5 kg
sertésmáj |
136 |
19.5 |
5.3 |
2.5 |
0 |
430 |
3 kg
sertéstüdő |
0 |
10.3 |
14.6 |
2.4 |
0 |
60 |
1 kg
sertésbőr |
0 |
? |
? |
? |
? |
? |
2 evőkanál
zsír |
898 |
0.1 |
99.7 |
0 |
0 |
100 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
A húsféléket 25 percig abáljuk, majd a májat és a szalonnát centis kockára vágjuk. A tüdőt és a bőrt ledaráljuk. A zsíron az apró kockára vágott hagymát megpirítjuk. A langyos hozzávalókat, a fűszerekkel ízesítve, elkeverjük és egyenletesen elkeverve, vastagabb bélbe vagy műbélbe töltjük. 80 fokos vízben még fél órát abáljuk. Leszárítva, hideg füstön 8 órát füstöljük. Azonnal tálalható, hűtőben sem áll el egy hétnél tovább. Szeletelve nagyon szép felületet ad, a hidegtálak igazi, klasszikus, rusztikus dísze. Ecetes hagymával, vajjal és puha kenyérrel tálaljuk.
Gyerekeknek, sajtkrém alappal, zsemlébe töltve, pompás tízórai.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)