Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Hálaadás napi sült pulyka

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 140 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Húsételek  Pulykából 
Cimkék: Húsételek, Karácsony, Hétvégi ebéd, Buli, Csőben sült, Kemence, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Gyümölcsök, Adventi receptverseny
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
4 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
10 levél zsálya 0 0 0 0 0 0
4 ág rozmaring 0 0 0 0 0 0
1 db fahéj 0 0 0 0 0 0
1 fej vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
1 db alma  35 0.4 0.4 7 2.3 0
1 db pulyka 0 ? ? ? ? ?
5 dkg gyömbér 61 2.5 0.8 11 0 0
1 teáskanál szegfűbors 0 0 0 0 0 0
1 evőkanál bors 0 0 0 0 0 0
4 liter zöldségalaplé ? ? ? ? ? ?
10 dkg barnacukor 391 0 0 97.4 0 0
30 dkg konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Forraljuk fel a zöldségalaplét, a sóval, a cukorral, a szemesborssal, a szegfűborssal és a reszelt gyömbérrel. Hagyjuk kihűlni, majd tegyük bele a pulykát (5-6 kg-os), úgy hogy teljesen ellepje. Pácoljuk egy napig, de egyszer fordítsuk meg. Másnap, bő vízzel, mossuk le a madarat, majd szárítsuk le kívül-belül. Tegyük a hasába a feldarabolt almát, hagymát és a zöldfűszereket. Kívülről kenjük meg bőven olajjal, majd tegyük rácsos tepsibe. Helyezzük 260 fokra előmelegített sütőbe és süssük 30 percig. Vegyük le a hőt 175 fokra és süssük, még másfél-két órát. Ha van húshőmérőnk, szúrjuk a mell legvastagabb részébe, ha 72 fokot mutat, elkészült a pulykasült.
Szeletelés előtt, negyed órát, fólia alatt pihentessük.
Párolt kelbimbót és burgonyapürét ajánlok mellé.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)