Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Szarvashúsos pástétom

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 120 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Mesterszakács
Helye a tartalomjegyzékben:  Húsételek  Vadhúsból 
Cimkék: Előételek, Húsételek, Tészták, Főétel előtt, Főétel, Sörözés, borozás, Hideg téli napokra, Buli, Hétvégi ebéd, Karácsony, Töltött, Csőben sült, Párolt, Sós, Hideg, Meleg, Tojás, Húsfélék, Tésztafélék, Zöldség, Gyümölcsök
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 dl vadalaplé ? ? ? ? ? ?
1 teáskanál zselatin 0 85 0.1 0 0 0
2 dl száraz vörösbor ? ? ? ? 0 0
1 csomag mélyhűtött levelestészta ? ? ? ? ? ?
40 dkg szarvascomb 123 20.7 3.9 0.6 0 110
10 dkg bacon 0 10 45 0 0 105
10 dkg erdei gomba 41 5.7 0.4 3.8 6 0
3 gerezd fokhagyma  134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
2 fej vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
1 ág rozmaring 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál kakukkfű 0 0 0 0 0 0
5 szem borókabogyó 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál reszelt narancshéj 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál fahéj 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 maréknyi dió 654 18.6 57 11.7 7.5 0
1 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Az apró kockára vágott szarvashúst elkeverjük a fűszerekkel, a só kivételével, majd leöntjük a borral. Egy éjszakán át, hideg helyen pihentetjük. A finomra vagdalt vöröshagymát, a gyengén megsütött baconnal összepirítjuk, majd a lecsepegtetett húst fehéredésig sütjük rajta. Megsózzuk, belekeverjük a gombát és fél deci vizet, kuktában, a sípolástól számítva, fél óra alatt puhára pároljuk. Hagyjuk kihűlni a húst. Közben a lecsepegtetett pácot felöntjük az alaplével és felére beforraljuk. Kendőn átszűrjük, majd feloldjuk benne a zselatint. A levelestészta nagyobbik részével kibélelünk egy pástétomformát. Belekanalazzuk a durvára vágott dióval elkevert szarvashúst. A tészta szélét vízzel megkenjük, majd ráborítjuk a másik tésztalapot és a széleket összenyomkodjuk. A megmaradt tésztacsíkokból díszeket vágunk. A tészta tetejét felvert tojással lekenjük, ráhelyezzük a tésztadíszeket és ezeket is lekenjük tojással.
A tészta tetejébe két lyukat vágunk, majd 175 fokra előmelegített sütőben, háromnegyed óra alatt aranybarnára sütjük.
Tálalhatjuk frissen, forrón vagy hagyjuk kihűlni és a tészta tetején lévő lyukakba öntsük bele a felmelegített zselatinos redukciót. Dermedés után szeleteljük fel.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)