Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Karácsonyi töltött pulyka az angio kedvére

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 330 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Mesterszakács
Helye a tartalomjegyzékben:  Húsételek  Pulykából 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Karácsony, Hétvégi ebéd, Töltött, Csőben sült, Kemence, Sós, Meleg, Húsfélék, Gyümölcsök
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 evőkanál margarin ? ? ? ? ? ?
1 db bébipulyka 0 ? ? ? ? ?
25 dkg gesztenyemassza 225 1.8 0.6 54.3 3.5 0
25 dkg lángoltkolbász 511 23 45 0.2 0 150
2 db zsemle 147 5.1 0.4 30.8 0.5 0
3 dl tej (1,5%) ? ? ? ? ? ?
ízlés szerint kakukkfű 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 evőkanál libazsír 897 0.5 99 0 0 107
1/2 dl brandy 0 ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A szobameleg vajat elkeverem sóval, borssal, kakukkfűvel és a pulyka fellazított bőre alá masszírozom. A bőrétől megszabadított kolbászt, a gesztenyemassszát (nem édeset!!) elkeverem a tejbe áztatott és kacsavart zsemlével és a konyakkal. Fűszerezzük be a szárnyas hasüregét is, csínján bánjunk a sóval, mert a kolbász is sós, majd varjuk vagy tűzzük be a nyílást. Kivülről is sózzuk meg a madarat, majd a sütőtepsibe fektetett farudakra tesszük, ez azért kel, hogy ne érjen a tepsi aljához. Kevés vizet öntünk a tepsibe, majd a felforrósított zsiradékkal leöntjük a pulykát. Előmelegített 250 fokos sütőbe tesszük, majd a hőfokot 20 perc múlva 80-90 fokra csökkentjük és a szárnyas minden kilójára másfél órát számitva sütjük. A sütés végén, ha nem elég piros a madár, emeljük vissza sütési hőfokot és a zsírjával locsolgatva süssük még 20 percig. Tálalás előtt 25 percig fólia alatt hagyjuk pihenni.
Salátával és sültburgonyával tálaljuk.


Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)