Egy lehetőleg másfél kilós, természetes tartású csirkét válasszunk. A csirkét mindenhol, a bőre alatt is, kenjük be a vaj kétharmadával. Sóval és borssal hintsük meg, szintén kívül-belül. A fokhagymákat vágjuk keresztben félbe, a citromokat negyedeljük fel, majd az aprólékkal együtt szórjuk tepsibe. Ezeket is sózzuk, borsozzuk meg. A csirkét az egyik oldalára fordítva helyezzük a sütőedénybe és 220 fokra előmelegített sütőben süssük 20 percig. Fordítsuk át és bőven locsoljuk meg a szaftjával. Újabb 20 percig süssük. Ekkor fordítsuk a hátára, ismét locsoljuk meg, jó bőven, majd újabb 20 percig süssük. A sütőt kikapcsoljuk és a csirkét a mellére fordítva, újra vajazzuk, sózzuk és borsozzuk, majd negyed órát hagyjuk a sütőben. A madarat előmelegített, mély tálba tesszük, negyed órára, fóliával letakarva, a melle legyen alul, a lábai felfelé mutassanak, így a szaft a mellbe csuroghat. A tepsibe fél deci vizet öntünk és addig forraljuk, amíg a letapadt anyagok feloldódnak. Szűrőn átszűrve, a lét mártásként, a feldarabolt csirke mellé kínáljuk.
A megmaradt szárny és nyak a leselkedő pákosztosok jutalma, igazi nyam-nyam falat.