Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Mákos rétes

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 40 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Sütőben sült tészták 
Cimkék: Édességek, Tészták, Desszert, Uzsonna, Teaparti, Kártyaparti , Buli, Karácsony, Hétvégi ebéd, Húsvét, Töltött, Kemence, Édes, Tésztafélék, Gyümölcsök
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
5 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
2 csomag réteslap 348 11.6 1.2 72.1 0.7 0
2.5 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
25 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
1 kiskanál narancshéj 0 ? ? ? ? ?
1 kiskanál citromhéj 0 0 0 0 0 0
1 maréknyi mazsola 287 2.4 0 65 5.4 0
50 dkg mák 537 20.5 38.2 23.9 10 0
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A tejet forraljuk fel és kevergetve oldjuk fel benne a cukrot és a sót, majd adjuk hozzá a mákot és a citrushéjakat. Hagyjuk kihűlni, ha a töltelék túl híg lenne, kevés zsemlemorzsát keverhetünk hozzá.
Az egyik réteslapot enyhén nedves konyharuhára terítem, rétegenként megcsöpögtetem az olvasztott vajjal, majd a máktöltelék felét az egyik hosszanti szélére halmozom. A két rövidebb szélén egy-egy csíkot szabadon hagyok, ezt behajtom és a tésztát a konyharuha segítségével szorosan feltekerem és sütőpapírral bélelt sütőlapra teszem. A második csomaggal is így járok el. A tetejét lekenem vajjal és előmelegített sütőben, 190 fokon kb. húsz perc alatt aranybarnára sütöm.
Langyosan vágom szeletekre, tálalás előtt meghintem porcukorral.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)