Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Meggybor

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 0 perc
Munkaidő: 0 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Alkoholos italok 
Cimkék: Gyümölcsök, Italok, Alkoholos
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
igény szerint meggy 56 0.8 0.5 11 1 0
igény szerint cukor 402 0 0 99.9 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Meggybor készítésére bármilyen érett, hibátlan meggy alkalmas, de egy része jó ha cigánymeggy, mert gyönyörű színt ad, majd italunknak.
A meggyet megmossuk, átválogatjuk és leszárazzuk. Magas falú műanyag edénybe tesszük és összezúzzuk, talán a legalkalmasabb, egy erre a célra tartott festékkeverőszár, majd a magok egy részét, úgy a tizedét, mozsárban törjük össze és tegyük vissza a meggyzúzalékba. Két napig letakarva állni hagyjuk, de naponta többször keverjük meg. A harmadik napon gézkendőn átszűrjük, majd a megmaradt darabos anyagot a kézkendőben hagyjuk kicsöpögni, sőt a végén ki is préseljük. A nyert lé mennyiségét lemérjük, a levet félretesszük, a kapott mennyiséghez, literenként 8 dl vízre és 36 dkg cukorra lesz szükségünk. A vizet előzőleg felforralva, de hidegen öntjük a megmaradt cefréhez, egy napig időnként megkeverve pihentetjük, majd ismét kicsöpögtetjük és kipréseljük. 60 foknál nem melegebbre melegítjük a második levet és kevergetve feloldjuk benne a számított cukormennyiség felét, ha feloldódott, összevegyítjük a félretett lével.
Az erjesztő edénynek elég nagynak kell lennie a forráshoz és jó ha zárható teteje van, kotyogóval is el kell látnunk. Ez mezőgazdasági boltokban beszerezhető, az erjesztőedény pedig lehet tisztára mosott diszperzites vödör is.
5-6 nap múlva, ha a hőmérséklettől függően, lezajlik az erős erjedés, ez a kotyogón jól látható, belekeverjük a maradék cukrot is. Ha a kotyogón már nem jön több gáz két napot még várunk, majd óvatosan lefejtjük a bort. A fejtést háromszor-négyszer meg kell ismételni, úgy 3 naponta, ha már nem látunk seprőt, a bor palackozható. Színültig töltsük az sötét üvegeket és szorosan zárjuk le.
Két évig elállna, de úgyse fog addig tartani.


Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)