| alapanyag | kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
| 2,5 dkg élesztő | 78 | 16.7 | 1.2 | 0 | 0.2 | 0 |
| 2 evőkanál cukor | 402 | 0 | 0 | 99.9 | 0 | 0 |
| 45 dkg finomliszt | 345 | 13.5 | 1 | 70.4 | 0.2 | 0 |
| 1 kiskanál konyhasó | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| 10 dkg margarin | ? | ? | ? | ? | ? | ? |
| az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak | ||||||
Az élesztőt 1 deci langyos vízbe morzsoljuk, 1 kiskanál cukrot keverünk bele, és 15 percre meleg helyen félretesszük, hogy az élesztő felfusson. A lisztet egy nagy tálba szórjuk, a sóval és a maradék cukorral összeforgatjuk. A felfuttatott élesztőt, 7 dkg olvasztott, de nem meleg vajat és a maradék 2 dl langyos vizet hozzáadjuk, és dagasztani kezdjük. 8-10 perc dagasztás után lágy, hólyagos tészta lesz belőle. Letakarva, meleg helyen fél órát kelesztjük, ezalatt a duplájára nő. Ezután olajjal vékonyan megkent gyúrólapra borítjuk, hengert formálunk belőle, majd 20 részre vágjuk. Egyenként egy kicsit meggömbölygetjük, és a maradék vajjal megkent tepsibe rakjuk, de hagyjunk helyet bőven. Letakarva, meleg helyen 15 percig kelni hagyjuk, azután olvasztott vajjal vagy olajjal megkent kézzel a babapiskótához hasonló alakúra, 10-12 centi hosszúra széthúzzuk. Letakarva, meleg helyen még 20 percig kelni hagyjuk. Közben egy fém tálba vizet töltünk, a sütő aljába tesszük. A sütőt (210 °C, a légkeveréses sütőt 190°C) bemelegítjük.