| alapanyag | kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
| 50 dkg finomliszt | 345 | 13.5 | 1 | 70.4 | 0.2 | 0 |
| 2.5 dkg élesztő | 78 | 16.7 | 1.2 | 0 | 0.2 | 0 |
| 5 teáskanál cukor | 402 | 0 | 0 | 99.9 | 0 | 0 |
| 2.5 dl tej (2.8%) | 60 | 3.4 | 2.8 | 5.3 | 0 | 10 |
| 7 dkg margarin | ? | ? | ? | ? | ? | ? |
| 2 db tojás | 66 | 5.4 | 4.8 | 0.3 | 0 | 274 |
| 2 teáskanál konyhasó | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak | ||||||
A kétféle lisztet összeszitáljuk és az 1 teáskanál cukorral és egy deci vízzel felfuttatott élesztőt, a közepébe vájt mélyedésbe öntjük. Az egyik tojás sárgáját félretesszük. A másik tojást és a maradék fehérjét a langyos tejjel és 5 dkg olvasztott, de nem forró vajjal, 2 teáskanál cukorral és 1 teáskanál sóval összekeverjük és lisztes keverékkel összegyúrjuk. 10 perc alatt rugalmas tésztává dagasztjuk. Kilisztezett tálban, meleg helyen 1 órát kelesztjük. Kicsit átgyúrva 14 részre osztjuk. Először golyóvá, majd a közepét kilyukasztva, gyűrűvé formáljuk a tésztadarabokat és negyed órát kelesztjük. Egy megfelelő méretű lábosban 3 liter vizet 1 teáskanál sóval és 2 teáskanál cukorral felforralunk. A tésztakarikákat 1 percig főzzük, majd lecsepegtetjük. Tetejüket a félretett tojássárgájával lekenjük és ízlés szerint mákkal, szezám- vagy lenmaggal megszórjuk. Kivajazott tepsiben, 200 fokra előmelegített sütőben, 20-25 perc alatt megsütjük.