Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Dolma, töltött szőlőlevél

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 50 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Előételek 
Cimkék: Előételek, Főétel előtt, Meleg nyári napokra, Kártyaparti , Teaparti, Göngyölt, Párolt, Sós, Hideg, Meleg, Zöldség, Gabonafélék
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
40 dkg rizs 352 8 0.3 77.5 1.4 0
2 db citrom  31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
1 csokor újhagyma ? ? ? ? ? ?
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
1 csokor kapor 0 3.7 0.8 10.2 2.2 0
5 dkg dió 654 18.6 57 11.7 7.5 0
5 dkg mazsola 287 2.4 0 65 5.4 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
3 evőkanál olívaolaj 901 0 99.6 0 0 0
igény szerint szölő levél ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A rizst megmossuk és egy tálba tesszük tesszük. A citromok levét, az apróra vágott a hagymát, a kaprot, a petrezselymet hozzáadjuk (a szárakat félretesszük) és beledobjuk a durvára vágott diót meg a mazsolát, sózzuk, borsozzuk, jól összekeverjük, és legalább 3 órát állni hagyjuk. A szőlőleveleket, ha frissek leforrázzuk, ha konzerv leöblítjük. Fonákjával lefelé asztalra tesszük és megtöltjük a rizses keverékkel. A kapor- és a petrezselyemszárakat egy lábos aljára terítjük, és néhány szőlőlevelet teszünk rá. A töltött szőlőleveleket szorosan egymás mellé téve elrendezzük a lábasban. Sóval és borssal megszórjuk, 8 dl vizet és az olívaolajat öntsük rá, szőlőlevelekkel fedjük le. A töltött szőlőlevelekre tányért teszünk, hogy főzés közben ne tudjanak feljönni. Kis lángon, fedő addig főzzük, amíg az összes vizet magába nem szívja, addigra a rizs megfő.
Melegen vagy hidegen tálaljuk.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)