| alapanyag | kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
| 1.5 dl száraz fehérbor | 70 | 0 | 0 | 16 | 0 | 0 |
| ízlés szerint babérlevél | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| ízlés szerint köménymag | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| ízlés szerint konyhasó | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| ízlés szerint bors | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| 1 fej
fokhagyma |
134 | 6.8 | 0.1 | 26.3 | 0.8 | 0 |
| 1.5 kg
lapocka (sertés) |
286 | 17.5 | 23.9 | 0.3 | 0 | 72 |
| az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak | ||||||
A kicsontozott lapockát a vékony csíkokra vágott fokhagymával megtűzdeljük, majd a só, bors, babér, kömény fűszerkeverékkel bedörzsöljük. Konyhai zsineggel gusztusos hengeré kötjük. Rácsos sütőedénybe helyezzük. Nekem egy lábos, tortaráccsal, nagyon bejött. Aláöntjük a bort és ugyanannyi vizet, majd 200 fokos sütőbe tesszük. Fél órát sütjük, majd átfordítjuk, közben a szaftjával locsoljuk meg. Újabb fél óra múlva vissza fordítjuk és húsz percenként meglocsolva, két órát sütjük. A szaftját, forró vízzel pótoljuk. Tálra téve, fóliával letakarva, 15 percig pihentessük tálalás előtt. Frissen, párolt káposztával és főtt burgonyával tálaljuk, de hidegen káposztasalátával és kenyérrel is isteni. Sőt, a másnapi szendvicsben sem utolsó.