Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Fonott kalács Dózsa módra

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 190 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Uzsonna, Teaparti, Húsvét, Csőben sült, Kemence, Kenyérsütő, Édes, Tésztafélék, Roboráló
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
60 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
10 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
10 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
3 dkg élesztő 78 16.7 1.2 0 0.2 0
2 db tojássárgája 54 2.4 4.9 0.1 0 272
1 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
1 kávéskanál citromhéj 0 0 0 0 0 0
1 csomag vaníliás cukor 400 0 0 99.9 0 0
10 dkg mazsola 287 2.4 0 65 5.4 0
3 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A meglangyosított és kiskanál cukorral elkevert tejben felfuttatjuk az élesztőt. Ha felfutott, a lisztre öntjük és a többi tejjel, a két tojássárgájával, csipet sóval, cukorral és citromhéjjal összegyúrjuk, a végén beledagasztjuk az olvasztott, de csak langyos vajat. Hólyagosra dolgozzuk. Lisztezett tálban egy órát kelesztjük, majd beledagasztjuk a mazsolát is. Még fél órát kelesztjük, majd három részre osztjuk és rúddá alakítjuk és összefonjuk. Kivajazott formába tesszük és ismét 30 percig kelesztjük. A tetejét a felvert tojással lekenjük és előmelegített, 170 fokos sütőben kb. 40 perc alatt aranybarnára sütjük.
Rácson hagyjuk kihűlni.
Lekvárral kitűnő reggeli, de uzsonnára kakaóval vagy húsvéti sonkához is finom.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)