Fonott kalács Dózsa módra
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
60 dkg
liszt |
339 |
11.7 |
2.7 |
70.7 |
4.7 |
0 |
10 dkg
margarin |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
10 dkg
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
3 dkg
élesztő |
78 |
16.7 |
1.2 |
0 |
0.2 |
0 |
2 db
tojássárgája |
54 |
2.4 |
4.9 |
0.1 |
0 |
272 |
1 db
tojás |
66 |
5.4 |
4.8 |
0.3 |
0 |
274 |
1 kávéskanál
citromhéj |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 csomag
vaníliás cukor |
400 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
10 dkg
mazsola |
287 |
2.4 |
0 |
65 |
5.4 |
0 |
3 dl
tej (2.8%) |
60 |
3.4 |
2.8 |
5.3 |
0 |
10 |
1 csipet
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
A meglangyosított és kiskanál cukorral elkevert tejben felfuttatjuk az élesztőt. Ha felfutott, a lisztre öntjük és a többi tejjel, a két tojássárgájával, csipet sóval, cukorral és citromhéjjal összegyúrjuk, a végén beledagasztjuk az olvasztott, de csak langyos vajat. Hólyagosra dolgozzuk. Lisztezett tálban egy órát kelesztjük, majd beledagasztjuk a mazsolát is. Még fél órát kelesztjük, majd három részre osztjuk és rúddá alakítjuk és összefonjuk. Kivajazott formába tesszük és ismét 30 percig kelesztjük. A tetejét a felvert tojással lekenjük és előmelegített, 170 fokos sütőben kb. 40 perc alatt aranybarnára sütjük.
Rácson hagyjuk kihűlni.
Lekvárral kitűnő reggeli, de uzsonnára kakaóval vagy húsvéti sonkához is finom.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)