| alapanyag | kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
| 1.5 kg finomliszt | 345 | 13.5 | 1 | 70.4 | 0.2 | 0 |
| 10 dkg élesztő | 78 | 16.7 | 1.2 | 0 | 0.2 | 0 |
| 5 dkg margarin (70% zsírtartalmú) | 294 | 2.6 | 30 | 3 | 0 | 109 |
| 10 dkg margarin | ? | ? | ? | ? | ? | ? |
| 10 dkg cukor | 402 | 0 | 0 | 99.9 | 0 | 0 |
| 1 liter tej (2.8%) | 60 | 3.4 | 2.8 | 5.3 | 0 | 10 |
| 4 db tojás | 66 | 5.4 | 4.8 | 0.3 | 0 | 274 |
| 20 dkg kakaópor | 313 | 18.5 | 21.7 | 10.5 | 37.7 | 0 |
| 30 dkg porcukor | 400 | 0 | 0 | 100 | 0 | 0 |
| ízlés szerint konyhasó | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak | ||||||
Az élesztőt 150ml langyos tejben egy csipet cukorral felfuttatjuk (kb. 15 perc). A margarint belemorzsoljuk a lisztbe, hozzátesszük a 10dkg cukrot, a felvert tojást, a felfuttatott élesztőt és egy csipet sót. Langyos tejjel közepesen kemény tésztát dagasztunk. Dagasztani kb. 30 percig kell, amíg a tészta szép sima, hólyagos nem lesz. Kendővel egy tálban letakarva 1-1,5 órát kelni hagyjuk. Ez alatt az idő alatt kb. duplájára dagad.