| alapanyag | kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
| 50 dkg liszt | 339 | 11.7 | 2.7 | 70.7 | 4.7 | 0 |
| 2.5 dkg élesztő | 78 | 16.7 | 1.2 | 0 | 0.2 | 0 |
| 3 evőkanál cukor | 402 | 0 | 0 | 99.9 | 0 | 0 |
| 15 dkg vaj | 372 | 27.7 | 28.1 | 1.6 | 0 | 100 |
| 1 csipet konyhasó | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| 2 db tojás | 66 | 5.4 | 4.8 | 0.3 | 0 | 274 |
| 2 db tojássárgája | 54 | 2.4 | 4.9 | 0.1 | 0 | 272 |
| 2 dl kefír | 52 | 3 | 2.7 | 3.8 | 0 | 0 |
| 2 evőkanál tej (2.8%) | 60 | 3.4 | 2.8 | 5.3 | 0 | 10 |
| 1 igény szerint mazsola | 287 | 2.4 | 0 | 65 | 5.4 | 0 |
| az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak | ||||||
A langyos kefírben elkeverjük az élesztőt és kiskanálnyi cukrot. 10 perc múlva az összes hozzávalót, kivéve a tejet és egy tojást, a kenyérsütőgép tartályába öntjük, természetesen a vajat olvasztva, de csak langyosan. Dagasztó programon, megvan másfél óra alatt. Ha elkészült, deszkára borítjuk és gondosan átgyúrjuk. Tovább kelesztjük, de immár, hűtőszekrényben. Másfél óra múlva olajjal megkent munkalapra borítjuk és különböző méretű darabokra osztjuk, lehet hagyományos briósformát is készíteni, de a képeken látható forma, kicsit derűsebb, a gyerekeim nagyon szeretik. A sütőpapírral bélelt tepsibe rakott tésztát, tovább kelesztjük, úgy fél órát. Hagyjunk távolságot, mert megnőnek igencsak. Ekkor lekenjük a tejjel felvert tojással és a tetejét megszórjuk kristálycukorral vagy mazsolával díszítjük. 180 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsütjük.