Kuglófsütőben sült kalács
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
3 dl
tej (2.8%) |
60 |
3.4 |
2.8 |
5.3 |
0 |
10 |
10 dkg
vaj |
372 |
27.7 |
28.1 |
1.6 |
0 |
100 |
1 csomag
szárított élesztő |
0 |
? |
? |
? |
? |
? |
3 evőkanál
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
1 csipet
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
2 db
tojás |
66 |
5.4 |
4.8 |
0.3 |
0 |
274 |
50 dkg
liszt |
339 |
11.7 |
2.7 |
70.7 |
4.7 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Az egyik tojást szétválasztjuk és a fehérjét félre tesszük. 2 deci langyos tejben elkeverünk egy teáskanálnyi cukrot és az élesztőt. A liszthez adjuk és a tojással, a tojássárgájával, a cukorral és a sóval dagasztani kezdjük. Ha szükséges a maradék tejet fokozatosan adjuk hozzá. Dagasztás közben adagoljuk bele az olvasztott, de nem meleg vajat. Meleg helyen egy órát hagyjuk kelni. Vajjal kikent és liszttel megszórt kuglófformába egyengetjük. A tetejét a kissé felvert fehérjével bekenjük és 175 fokos sütőben 40-45 percig sütjük. Kicsit hagyjuk hűlni, majd borítsuk tálra. Felszeletelve tálaljuk. A porcukor ízlés kérdése.
Kis vaj és lekvár kíséretében pompás reggel vagy uzsonna, de pástétomok mellett is megállja a helyét.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)