Mákos kiflicskék
Hozzávalók
| alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
| 15 dkg
tehéntúró (félzsíros) |
62 |
3.2 |
3.3 |
4.8 |
0 |
0 |
| 30 dkg
liszt |
339 |
11.7 |
2.7 |
70.7 |
4.7 |
0 |
| 2 db
tojássárgája |
54 |
2.4 |
4.9 |
0.1 |
0 |
272 |
| 8 dkg
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
| 6 evőkanál
olaj |
899 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
0 |
| 1 teáskanál
sütőpor |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
| 1 dl
tej (2.8%) |
60 |
3.4 |
2.8 |
5.3 |
0 |
10 |
| 20 dkg
mák |
537 |
20.5 |
38.2 |
23.9 |
10 |
0 |
| 2 evőkanál
méz |
327 |
0.4 |
0 |
81 |
0 |
0 |
| 1 késhegynyi
fahéj |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
| 1 csipet
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
| igény szerint
tejföl (20%) |
216 |
3.3 |
20 |
3.9 |
0 |
110 |
| igény szerint
tojás |
66 |
5.4 |
4.8 |
0.3 |
0 |
274 |
|
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
A tejet felforraljuk, belekeverjük a mézet és a fahéjat, majd leforrázzuk vele a darált mákot.
Az áttört túrót eldolgozzuk az olajjal, a tojássárgákkal, a cukorral és a sóval. A lisztet elkeverjük a sütőporral, és összegyúrjuk a túrómasszával. Ha a tészta túl kemény, lazítsuk 1 evőkanál tejföllel. Vékonyra nyújtsuk ki a tésztát és tenyérnyi négyzeteket vágjunk belőle, majd vágjuk átlósan ketté. A háromszögeket kenjük meg olajjal, de a széleket hagyjuk ki. A máktöltelékből egy-egy kanálnyit rakjunk a hosszanti oldalra, tekerjük fel a tésztát és hajlítsuk kifli formára, majd kenjük le felvert tojással. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk a kifliket és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)