Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Őzérme rósejbnivel és somlekvárral

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 20 perc
Munkaidő: 10 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Húsételek  Vadhúsból 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Hideg téli napokra, Buli, Hirtelen sült, Tárcsa, Sós, Hideg, Húsfélék
Hozzávalók

Rósejbni
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 kg burgonya  94 2.5 0.2 20 2.5 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Őzérme roston sütve
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
80 dkg őzgerinc 102 20.8 1.9 0.4 0 0
12 szelet bacon 0 10 45 0 0 105
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 evőkanál zsír 898 0.1 99.7 0 0 100
4 evőkanál somlekvár ? ? ? ? ? ?
igény szerint olaj 899 0 99.9 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Rósejbni
RÓSEJBNI (főnévi igenévi alak): Az étkezéskultúra körében használt kifejezés (teljes mondatban: "Elmegyek rósejbni."). Jelentése: az illető sültkrumplival degeszre zabálja magát.

Na ez szép, elnézést, ezt az netről szedtem, mazsoláztam avagy szörföltem.
Nálunk ez annak idején, bocs nem árulhatom el hány éve, másként nézett ki. Áldott emlékű apai Nagyanyám, a hétvégi ebéd előtt, bizonytalan mennyiségű, de a mai mértékkel számítva nagykereskedelmi mennyiségű burgonyát, krumplit avagy kolompért, jól megmosott és hámozatlanul, uborkagyalun felszeletelt. Sós vízben jól megáztatta, majd lecsepegtette és szárara törölte, finom gyolcskendővel jól lelapogatta.
A leszikkasztott krumplikarikákat, jól felhevített disznó, a mai szóhasználattal, sertészsírban megsütötte és a ropogós burgonyakarikákat a vasárnapi ebéd köreteként feltálalta. Lehet bármilyen chips vagy pommes frittes, ezeknek az ízének köze nincs, azoknak a vasárnapi ebédek által nyújtott kulináris élményhez, amit azok a vasárnapi ebédek nyújtottak. Nem hiszem, hogy csak a Nagymamám áldott keze lett volna ezen ízek mögött. Kipróbáltam, a mai burgonyákból és zsiradékokból is lehet jó rósejbnit készíteni. Bocs Nagyi, de olajjal is megy és a piacon, manapság vett krumpli is jó. Csak figyelni kell néhány apró részletre.
Ha az antik világ kulináris meghatottságától párás szemeimet megtörlöm és a következő lépéseket követem nem csalódik sem a család, sem a Nagymamám. A burgonyát jól megmossuk, lehetőleg sütni való fajtát. jobb áruházakban jelölik, majd uborkagyalun legyaluljuk és erősen sós vízben megáztatjuk. Egy megfelelően nagy serpenyőbe olajat hevítünk, nem túl forróra és a leszárított burgonyakarikákat elősütjük, mintegy öt percig, majd félretesszük. Így folytatjuk, amíg kész nem lesz az összes. Ha minden megvan, a zsiradékot fel hevítjük 180 fokra és az elősütött burgonyát beleszórva, gusztusos aranybarnára sütjük benne, ha kell több részletben, majd egy kb. 25 éves, zsiradékot felszívó papírral bélelt, jénaiban feltálaljuk. Nem kideríthető, hogy az ízekhez a jénai kora, avagy az eljárás vezet. Ezt mindenkire rábízom, mert amíg az edény el nem törik, én mást nem fogok használni, az biztos. És akkor jön a csalódás vagy sem. Ezt a sült krumplit, mi délután is élvezettel ropogtattuk és ropogott, szemben a gyorséttermi burgonyával.

Őzérme roston sütve
Az őzgerincet kicsontozzuk és lehártyázzuk, majd, zsírpapírban érlelődni hagyjuk kb. 1 hétig, majd némi olajjal egy fél napig pácoljuk. Ujjnyi szeletekre vágjuk, borssal meghintjük és a tenyerünkkel gyengének megütögetjük, baconszeletetekkel körbetekerjük. A forró zsírban , mindkét oldalát megsütjük, sütés közben sózzuk, majd 5 percre forró sütőbe toljuk. A készre sült szeleteket somlekvárral és rósejbnivel tálaljuk.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)