Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Zöldséges gersli

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 40 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Köretek 
Cimkék: Köretek, Főétel mellé, Meleg nyári napokra, Szabadban, Buli, Hétvégi ebéd, Párolt, Főtt, Wok, Sós, Meleg, Zöldség, Gabonafélék, Reform konyha, Hajón is elkészíthető
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
1 kávéskanál citromlé 18 0.2 0 3.1 0 0
1 kávéskanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
4 teáskanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1/2 csokor zöldspárga 16 2 0 1 1 0
1 db kaliforniai paprika ? ? ? ? ? ?
2 szál sárgarépa  40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
1 db cukkíni 31 1.5 0.4 5.3 0.8 0
2 gerezd fokhagyma  134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 fej vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
2 dl gersli 349 10 1.5 72 12 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A gerslit (hántolt árpa), egy teáskanál olajon kicsit megpirítjuk, majd felöntve négy deci vízzel, fél óra alatt, némi sót beledobva, puhára főzzük. Közben a répát vékony csíkokra, a cukkínit rudacskákra, a hagymát és a paprikát kockára vágjuk. A spárgát cukorral, citromlével és sóval ízesített vízben, tíz percig, főzzük. A feldarabolt zöldségeket, forró olajon, roppanósra sütjük. Ügyeljünk az eltérő puhulási időkre! Közben sóval, borssal és zúzott fokhagymával fűszerezzük. Végül a sült zöldségeket, a centis darabokra vágott spárgát és a gerslit összeforgatjuk és tálalás előtt bőven meghintjük finomra aprított petrezselyemmel.
Kalóriaszegény és rendkívül ízletes köret, különösen hirtelen vagy grillen sült húsok mellé ajánlom.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)