| alapanyag | kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
| 1 kg
alma |
35 | 0.4 | 0.4 | 7 | 2.3 | 0 |
| 1 db
citrom |
31 | 0.4 | 0.6 | 2.3 | 5.3 | 0 |
| 2-4 evőkanál cukor | 402 | 0 | 0 | 99.9 | 0 | 0 |
| 1 db fahéj | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| 6 szem szegfűszeg | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| 2 szem szegfűbors | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| 1 csipet konyhasó | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak | ||||||
A citrom sárga héját vékonyan levágjuk, a levét kicsavarjuk, majd fazékba szűrjük. Felöntjük vízzel és ebbe dobáljuk, a meghámozott, kicsumázott, negyedekbe vágott almát. A víz bőven lepje el az almát. Szórjuk bele a citromhéjat és a fűszereket, majd ízlés szerint cukrozzuk meg. Forraljuk föl a vizet és pár percig főzzük az almát, maradjon roppanós, a hűlés során még tovább puhul és nem gusztusos ha péppé fő. Hideg vízbe állítva gyorsítsuk meg a lehűlést. A citromhéjat dobjuk ki, mert az állás során megkeserítheti a levet.