Almás pite
Hozzávalók
| alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
| ízlés szerint
fahéj |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
2 kg
alma |
35 |
0.4 |
0.4 |
7 |
2.3 |
0 |
| 50 dkg
liszt |
339 |
11.7 |
2.7 |
70.7 |
4.7 |
0 |
| 25 dkg
margarin |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
| 15 dkg
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
| 1.5 dkg
élesztő |
78 |
16.7 |
1.2 |
0 |
0.2 |
0 |
| 1 dl
tejföl (20%) |
216 |
3.3 |
20 |
3.9 |
0 |
110 |
| 3 db
tojássárgája |
54 |
2.4 |
4.9 |
0.1 |
0 |
272 |
| 1 csapott mokkáskanál
citromhéj |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
| evőkanál
zsemlemorzsa |
344 |
10.2 |
0.9 |
73.3 |
4.2 |
0 |
| evőkanál
dió |
654 |
18.6 |
57 |
11.7 |
7.5 |
0 |
| 1 csipet
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
|
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Az almát héjastul lereszeljük. Ízlés szerin cukorral és fahéjjal elkeverve, állni hagyjuk. A lisztet, a margarint, a cukrot, a tejfölt, a sütőport, a sót, a két tojássárgát, a citromhéjat, a sót és az élesztőt összegyúrjuk, majd két részre osztjuk szét. A tészta félét kinyújtjuk és tepsibe tesszük. Megszórjuk a darált dió és zsemlemorzsa keverékével a tésztalapot, majd rárakjuk a kicsavart almát és ráborítjuk a tészta másik felét. A széleket kicsit lenyomkodjuk és megkenjük a maradék tojássárgával, majd villával megszurkáljuk a tészta tetejét. Előmelegített, 175 fokos sütőben, fél órát sütjük.
Kihűlés után szebben szeletelhetjük.
Tálalhatjuk langyosan, vaníliafagylalttal is.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)