Főtt tyúkhús meggymártással
			
			
				
			
		 
		
		
		
		
			Hozzávalók 
						
			
							
				
				| alapanyag | 
				kalória (kcal) | 
				fehérje (g) | 
				zsír (g) | 
				szénhidrát (g) | 
				rost (g) | 
				koleszterin (mg) | 
				
								
					| 1 db				
		tyúk					 | 
					? | 
					? | 
					? | 
					? | 
					? | 
					? | 
				
				
						
					| 40 dkg				
		meggy					 | 
					56 | 
					0.8 | 
					0.5 | 
					11 | 
					1 | 
					0 | 
				
				
						
					| 10 dkg				
		cukor					 | 
					402 | 
					0 | 
					0 | 
					99.9 | 
					0 | 
					0 | 
				
				
						
					| 2 dl				
		száraz vörösbor					 | 
					? | 
					? | 
					? | 
					? | 
					0 | 
					0 | 
				
				
						
					| 5 dkg				
		margarin					 | 
					? | 
					? | 
					? | 
					? | 
					? | 
					? | 
				
				
						
					| 5 dkg				
		liszt					 | 
					339 | 
					11.7 | 
					2.7 | 
					70.7 | 
					4.7 | 
					0 | 
				
				
						
					| 2 dl				
		tej (2.8%)					 | 
					60 | 
					3.4 | 
					2.8 | 
					5.3 | 
					0 | 
					10 | 
				
				
						
					| 1 dl				
		tejföl (20%)					 | 
					216 | 
					3.3 | 
					20 | 
					3.9 | 
					0 | 
					110 | 
				
				
						
					| 5 cl				
		tejszín					 | 
					372 | 
					21.5 | 
					30.6 | 
					2 | 
					0 | 
					90 | 
				
				
						
					|  ízlés szerint				
		szegfűszeg					 | 
					0 | 
					0 | 
					0 | 
					0 | 
					0 | 
					0 | 
				
				
						
					|  ízlés szerint				
		fahéj					 | 
					0 | 
					0 | 
					0 | 
					0 | 
					0 | 
					0 | 
				
				
						
					|  ízlés szerint				
		citromhéj					 | 
					0 | 
					0 | 
					0 | 
					0 | 
					0 | 
					0 | 
				
				
						
					|  ízlés szerint				
		konyhasó					 | 
					0 | 
					0 | 
					0 | 
					0 | 
					0 | 
					0 | 
				
				
		|  
				az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
				 | 
		 
		
		
						
			A feldarabolt tyúkot forró, sós vízben puhára főzzük.
A meggyet megmossuk és kimagozzuk. Kb. 6 dl vízben feltesszük főni. Csipetnyi sóval, szegfűszeggel, fahéjjal, reszelt citromhéjjal, cukorral ízesítjük, és hozzáöntünk egy kevés száraz vörösbort. A meggymag negyed részét mozsárban megtörjük, egy külön edénybe tesszük, és 1 dl vizet és 1 dl vörösbort ráöntve addig főzzük, amíg a rajta lévő lé fele elfő.
A vajból és a lisztből világos, pirítatlan rántást készítünk, a tűzről levéve a hideg tejjel simára keverjük, és ezzel a mártást besűrítjük. Hozzáöntjük a tejfölt, és még néhány percig gyenge tűzön forraljuk. Végül hozzászűrjük a meggymagból készült főzetet, és egy kevés tejszínt is hozzáöntve, még 1-2 percig forraljuk.
A mártást a főtt tyúkhúsra öntjük, főtt burgonyát kínálunk mellé. 
		
	        
	
        
        
    
    	
    
		Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)