Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Libacomb párolt káposztával és burgonyagombóccal

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 160 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Húsételek  Egyéb szárnyas 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Sörözés, borozás, Hideg téli napokra, Buli, Karácsony, Hétvégi ebéd, Csőben sült, Sós, Meleg, Húsfélék
Hozzávalók

Libacomb párolt káposztával és burgonyagombóccal
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 kávéskanál rozmaring 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál kakukkfű 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
4 db libacomb 198 18.5 13.6 0.3 0 84
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Párolt lilakáposzta
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 fej lilakáposzta 32 1.7 0.2 5.7 2.5 0
1 fej vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
2 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
2 evőkanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál köménymag 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint vörösborecet ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Burgonyagombóc
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
5 dkg bacon 0 10 45 0 0 105
1 teáskanál majoránna 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 fej vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
3 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
25 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
75 dkg burgonya  94 2.5 0.2 20 2.5 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Libacomb párolt káposztával és burgonyagombóccal
A libacombokat a sütés előtti este bedörzsöljük sóval és lefedve állni hagyjuk. Másnap leöblítjük és szárazra töröljük. Rászórjuk a fűszerkeveréket és lefedhető, vastag falú edénybe fektetjük. Egy fél pohár vizet aláöntünk, majd 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük. Két órát sütjük, a fedőt levéve a hőt 220 fokra emelve, bő 20 perc alatt pirosra sütjük.
Párolt káposztával és burgonyagombóccal tálaljuk.

Párolt lilakáposzta
A káposztát kettévágjuk, kitorzsázzuk, majd legyaluljuk. A hagymát félfőre vágjuk. A felforrósított olajba szórjuk a cukrot és megbarnítjuk, rádobjuk a köménymagot és pattogásig hevítjük, belekeverjük a hagymát és összepároljuk. Hozzáadjuk a káposztát sózzuk, borsozzuk és kevergetve roppanósra dinszteljük. Közvetlen, elkészülte előtt, ecettel ízesítjük.
Ropogósra sült húsok, disznótoros kísérője.

Burgonyagombóc
A burgonyát (lisztes fajta, régi krumpli legyen) héjában puhára főzzük és megtisztítjuk, majd még forrón áttörjük. Amíg hűl a kockára vágott bacont zsírjára sütjük. A zsír egy részében puhára pároljuk a finomra vágott hagymát, majd ha ez is kihűlt összedolgozzuk a tészta hozzávalóit. A liszt több-kevesebb is lehet, ez nagyban függ a burgonya minőségétől. Végül, forrásban lévő, sós vízben kifőzzük a gombócokat. Ha a gombócok feljönnek a víz tetejére, még két-három percig főzzük. Próbaképpen egyet ketté vághatunk. Lecsepegtetve a félretett szalonnazsírba szedjük. Tálalás előtt szórjuk a tetejére a pörcöt.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)