Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Mákos koszorú

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 80 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Sütőben sült tészták 
Cimkék: Édességek, Tészták, Desszert, Uzsonna, Teaparti, Kártyaparti , Buli, Hétvégi ebéd, Karácsony, Farsang, Göngyölt, Csőben sült, Kemence, Édes, Gabonafélék, Tejtermékek, Gyümölcsök
Hozzávalók

A töltelékhez
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 késhegynyi fahéj 0 0 0 0 0 0
2 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
1 kávéskanál citromhéj 0 0 0 0 0 0
4 cl rum 365 52 0 0 0 0
4 dkg méz 327 0.4 0 81 0 0
1 csomag vaníliás cukor 400 0 0 99.9 0 0
8 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
10 dkg mazsola 287 2.4 0 65 5.4 0
20 dkg mák 537 20.5 38.2 23.9 10 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Mákos koszorú
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 dkg élesztő 78 16.7 1.2 0 0.2 0
5 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
1 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
3 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
1.5 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
30 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

A cukormázhoz
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
15 dkg porcukor 400 0 0 100 0 0
2 cl rum 365 52 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

A töltelékhez
2,5 dl forró víz
Közben elkészítjük a tölteléket. A darált mákot és az átválogatott mazsolát leforrázzuk, néhány percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. A cukrot és fűszereket elkeverjük a mézzel, a rummal, a reszelt citromhéjjal, hozzáadjuk az olvasztott vajat, mákot, mazsolát, és az egészet jól összedolgozzuk.

Mákos koszorú
A langyos tejbe szórunk egy kevés cukrot, kanálnyi lisztet és a belemorzsolt élesztővel jól elkeverve felfuttatjuk. A többi hozzávalóval összegyúrva jól kidolgozzuk és langyos helyen fél órát kelesztjük. 3 mm vastagra nyújtjuk, majd a szélén ujjnyit szabadon hagyva rákenjük a tölteléket és feltekerve, koszorú alakba hajtjuk. vajjal kikent tepsibe tesszük A tetejét vízzel lekenjük és fűrészfog alakban bevagdossuk. Előmelegített 220 fokos sütőbe tesszük és fél órát sütjük. Forrón lekenjük a cukormázzal, de csak kihűlve szeleteljük.


A cukormázhoz
A porcukrot 4 cl langyos vízzel és a rummal simára keverjük.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)