Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Sajtos spenótgombóc

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 70 perc
Munkaidő: 40 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Főtt-sült tészták 
Cimkék: Tészták, Köretek, Főétel mellé, Főétel, Hétköznapi vacsora, Hétvégi ebéd, Böjt, Csőben sült, Főtt, Sós, Meleg, Tésztafélék, Zöldség
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
10 dkg karaván sajt 312 16.5 26.4 1.7 0 96
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint szerecsendió 0 0 0 0 0 0
3 gerezd fokhagyma  134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
4 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
1/2 dl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
2 db zsemle 147 5.1 0.4 30.8 0.5 0
60 dkg spenót 18 2.3 0.3 1.8 6.3 0
10 dkg vaj 372 27.7 28.1 1.6 0 100
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Forrásban lévő sós vízben a megtisztított spenótot leforrázzuk, majd lecsepegtetjük. A szikkadt zsemlék héját lereszeljük, apró kockákra vágjuk. Tálba tesszük, az időközben felvagdalt parajt, hozzáadjuk a vaj felét, a tejszínt és a tojásokat. Sóval, reszelt szerecsendióval, őrölt borssal ízesítjük, végül a zsemlekockákat is hozzáadva, összegyúrjuk. Vizes kézzel diónyi gombócokat formálunk belőle és sós vízbe téve 6-8 percig főzzük. Amikor a gombócok a víz tetejére feljönnek, kiszedjük és jól lecsepegtetjük. Tűzálló tálba téve, meglocsoljuk a zúzott fokhagymával ízesített, olvasztott vajjal és meghintjük a reszelt sajttal. Forró sütőbe tolva, éppen csak ráolvasztjuk a sajtot.
Önálló ebédként vagy szárazabb húsok köreteként is megállja a helyét.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)