Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!
A cikk nyomtatása!

A bogrács

  • Címkék:
  • konyhai eszközök
2010. március 30. | kedd

Minden fazekak őse ez a főzőedény. Valószínűleg már a korongozás felfedezése előtt készítették agyagcsíkokból formálva és tűzben kiégetve. A világ bármely táján fellelhető különböző formákban.

A tűz felett való főzéshez egyértelműen ez a legjobb. A honfoglaló magyarok első szálláshelyein is megtalálták a régészek.
Később az anyaga változott, a fémművesség fejlődésével rézből, bronzból, majd vasból készítették. Maga a név oszmán-török eredetű (bakraç - rézüst).

Az Alföldön bográcsnak hívják ezt az edényt, Erdélyben és a Dunántúl több helyén üst a neve, Debrecen környékén vasfazék. Ebben bármilyen levesfélét, szaftos húsételt, tésztaféléket, lecsót el lehet készíteni, sőt bő zsírban sütésre is alkalmas.

Az úgynevezett gulyásbográcsok kehely alakúak és a szájuknál szűkülő halfőző bográcsok jelenleg a legjellegzetesebb jelenleg használatos formák. Ez utóbbi alkalmasabb halászlé főzésére, mert a folyadék befelé forr, szinte keveri önmagát és a kisebb felület kevésbé párolog. A kehely formánál nagyobb a hőfelvevő felület és így jobb a hőátadás.
A manapság használt bográcsok készülnek vasból, zománcozva vagy anélkül, rézből, rozsdamentes acélból és újabban visszatér a cserépbogrács is. Mindegyiknek van előnye és persze hátránya.
Az vasbogrács, gondosan kezelendő és tárolandó. A rozsdamentes, anyagának drágasága miatt vékony lemezből van, így könnyen leég benne az étel. A réz szintén drága és kényes. A zománcos sérülékeny. Persze nem elvenni akarom a kedvét senkinek, de igényeinek megfelelően válasszon magának megfelelő anyagú, formájú és méretű bográcsot.
A vasbográcsot első használat előtt sikáljuk le és olajjal bekenve égessük ki. Használat után mossuk el és zsiradékkal bekenve tároljuk.

A rozsdamentes és zománcos kivételével ne tároljuk benne hosszan az ételt.

A tűz fölé akasztásnál figyeljünk a kellő erősségű lánc és a megfelelő állvány meglétére. Szomorú, ha az elégett ágas miatt borul ki a félkész étel. Kezünk védelmében gondoskodjuk hosszú keverő és szedőkanalakról. A főzés, pirítás mértékét a tűz méretével és a bogrács kellő magasságba emelésével tudjuk szabályozni.

Egy baráti társaságban elköltött bográcsvacsora azonban páratlan élmény, szívből ajánlom mindenkinek.

Bográcsban készíthető ételek

Gixer

Kapcsolódó anyagok:

A diszkosz
A római tál
A kuktafazék