Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Almaborban párolt gombás csülök

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 140 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Húsételek  Sertésből 
Cimkék: Húsételek, Sörözés, borozás, Hideg téli napokra, Szilveszter, Hétvégi ebéd, Hirtelen sült, Párolt, Kukta, Sós, Savanyú, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Tejtermékek, Gombafélék
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
3 dl almabor 0 ? ? ? ? ?
1 teáskanál mustár 169 5.7 6.4 22 0 0
1 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
1 teáskanál borsikafű 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
3 szem szegfűbors 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál bors 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál koriander 0 0 0 0 0 0
2 dl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
1 db citrom  31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
3 gerezd fokhagyma  134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
25 dkg erdei gomba 41 5.7 0.4 3.8 6 0
2 fej vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
3 evőkanál zsír 898 0.1 99.7 0 0 100
2 db mellső csülök 326 16 29 0.3 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A hentest kérjük meg, hogy a csülköket keresztben szeletelje fel, bár, ha van csontfűrészünk, ezt otthon is megtehetjük. A csülköt bőrét 4-5 helyen vágjuk be. A borsot, a koriandert, a szegfőborsot és borsikafüvet keverjük el a sóval és mozsárban zúzzuk össze. A fűszerkeveréket hintsük a hússzeletere és hagyjuk pihenni fél órát. A felforrósított zsírban, süssük a húsok mindkét oldalát pirosra. Tegyük félre a húst és a zsiradék jó részét távolítsuk el. Pároljuk meg, a zsiradékban, a finomra vágott hagymát, majd keverjük hozzá a darabokra vágott gombát, közben ízesítsük, a citrom reszelt héjával, a kifacsart citromlével, zúzott fokhagymával, borssal és sóval. Öntsük fel az almaborral és a húst tegyük vissza. Fedő alatt, takarékon pároljuk puhára. Végül, a szaftból szedjük ki ismét a hússzeleteket és a tejszínben elkevert liszttel és mustárral összeforralva, sűrítsük be a mártást. Ízlés szerint utánfűszerezhetjük. A csülköt visszatéve forraljuk át.
Knédlivel vagy burgonyakrokettel tálaljuk.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)