Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Bácskai gombás rizs

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 50 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Húsételek  Sertésből 
Cimkék: Főétel, Sörözés, borozás, Hétköznapi vacsora, Koleszban főztük, Buli, Böjt, Párolt, Sós, Meleg, Zöldség, Gabonafélék, Gombafélék, Hajón is elkészíthető
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
3 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
1 fej vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
3 gerezd fokhagyma  134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 evőkanál pirospaprika ? ? ? ? ? ?
3 db zöldpaprika  20 1.2 0.3 3 2 0
2 fej paradicsom  22 1 0.2 4 1.8 0
40 dkg rizs 352 8 0.3 77.5 1.4 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 késhegynyi köménymag 0 0 0 0 0 0
70 dkg csiperke gomba 39 5.9 0.2 3.3 1.9 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A felhevített olajon megpirítjuk a finomra vágott hagymát, majd rádobjuk a szeletekre vágott gombát. Kevergetve, majdnem zsírjára sütjük. Hozzáadjuk a pirospaprikát, a kockára vágott paradicsomot és paprikát, majd a fűszereket. Fedő alatt, kis lángon félpuhára pároljuk. Belekeverjük a rizst és kétszer annyi vizet. Nagy lángon összeforraljuk, majd ismét kis lángon, lefedve, addig főzzük, amíg a rizs felszínéről eltűnik a víz. Ekkor a fedő alá konyharuhát téve, a lángot eloltva, még húsz percig hagyjuk állni. Hagyományosan, vízzel kiöblített csészébe nyomkodva, majd kiborítva tálaljuk. Savanyúságot vagy idénysalátát adjunk mellé.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)