Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Borjúcomb tonhalmártással

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 110 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Húsételek  Marhából 
Cimkék: Húsételek, Hidegkonyhai készítmények, Főétel előtt, Hétköznapi vacsora, Buli, Hétvégi ebéd, Bálint nap, Főtt, Sós, Hideg, Húsfélék, Zöldség, Tojás
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 doboz olajos tonhal 290 23.8 21.5 0 0 100
2 db szardella ? ? ? ? ? ?
1.5 dl olaj 899 0 99.9 0 0 0
1 db citrom  31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
2 db tojássárgája 54 2.4 4.9 0.1 0 272
2 dl száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
1 ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
10 szem bors 0 0 0 0 0 0
1 ág rozmaring 0 0 0 0 0 0
2 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
1 ág kakukkfű 0 0 0 0 0 0
1 szál sárgarépa  40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
1 szál zellerszár 17 0.8 0.11 3.8 0.65 0
1 fej vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
80 dkg borjúcomb 110 19.5 4.5 0.3 0 86
1 késhegynyi fehérbors 0 0 0 0 0 0
1 evőkanál kapribogyó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Ez az étel vitello tonnato néven ismert az olasz konyhában, előételként vagy könnyű vacsorának tálaljuk.
Szép, hosszúkás combdarabot válasszunk, majd tegyük fazékba és öntsünk rá annyi vizet, amennyi éppen ellepi. Vegyük ki a húst és dobjuk az edénybe a fűszereket, a negyedelt hagymát és öntsük hozzá a bort. Forraljuk fel a levet és csendesen forraljuk negyed órát. Tegyük vissza a húst és éppen csak forrásban tartva a levét, főzzük 70 percig. A húst hagyjuk, a levében, kihűlni.
A tojássárgáját tegyük a turmixgép poharába, adjuk hozzá a citrom kifacsart levét, a fehérborsot és sót. Keverjük át, majd fokozatosan adjuk hozzá az olajat és készítsünk majonézt. Ha elég kemény, öntsük hozzá a két szardellafilét, a tonhalkonzervet, az olajával együtt és a kapribogyót. Ezekkel is keverjük simára. Néhány kanál főzőlé hozzáadásával állítsuk be a megfelelő sűrűségét. A tálalótálra simítsunk, vékonyan mártást, majd a kihűlt, lecsepegtetett húst vágjuk vékony szeletekre és egymást átfedve helyezzük a tálra és vonjuk be a maradék mártással. Néhány szem kapribogyóval díszítve tálaljuk.
Pirítóst és friss salátát tálaljunk hozzá.
A megmaradt levet, levesként vagy rizottóhoz használhatjuk fel és ha kissé más ízre vágyunk, próbáljuk ki sertés szűzpecsenyével is.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)