Fácángalantin
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
1 kávéskanál
vadpástétom fűszerkeverék |
0 |
? |
? |
? |
? |
? |
3 cl
brandy |
0 |
? |
? |
? |
? |
? |
1 db
tojás |
66 |
5.4 |
4.8 |
0.3 |
0 |
274 |
2 evőkanál
tejszín |
372 |
21.5 |
30.6 |
2 |
0 |
90 |
1 dl
tej (2.8%) |
60 |
3.4 |
2.8 |
5.3 |
0 |
10 |
1 teáskanál
vaj |
372 |
27.7 |
28.1 |
1.6 |
0 |
100 |
1 teáskanál
liszt |
339 |
11.7 |
2.7 |
70.7 |
4.7 |
0 |
15 szem
pisztácia |
600 |
20.8 |
51.6 |
12.5 |
6.5 |
0 |
1 db
erdei gomba |
41 |
5.7 |
0.4 |
3.8 |
6 |
0 |
5 dkg
főtt füstölt sonka |
308 |
15.7 |
27 |
0.2 |
0 |
82 |
3 evőkanál
száraz fehérbor |
70 |
0 |
0 |
16 |
0 |
0 |
30 dkg
leveszöldség |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
1 db
fácán |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
30 dkg
borjúcomb |
110 |
19.5 |
4.5 |
0.3 |
0 |
86 |
ízlés szerint
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
5 szem
bors |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 db
babérlevél |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
A fácán bőrét a hátán felhasítjuk, majd óvatosan megnyúzzuk. A bőrt félretesszük. Kicsontozzuk és a mellhúst külön tesszük.
A csontokból, a zöldségből, borssal, sóval, a babérlevéllel és a borral ízesítve, annyi vízzel felöntve, amennyi a galantint, majd ellepi, alaplevet főzünk.
A vajat felhevítjük, a lisztet megpezsgetjük rajta és a tejjel felöntve, sűrűre főzzük. Hagyjuk kihűlni, majd a borjú és fácánhússal együtt kétszer átdaráljuk. A masszát jól összedolgozzuk a brandyval, a tejszínnel, a tojással és a fűszerkeverékkel. Végül beleforgatjuk a felkockázott sonkát és gombát, a vékony csíkokra vágott mellet, végül a pisztáciát. A masszát szorosan a fácánbőrbe göngyöljük. A rudat vajjal megkent konyharuhába tekerjük, a két végét szorosan bekötjük és sonkaszerűen konyhai zsineggel körbekötözzük. A forrásban lévő alaplébe tesszük. Éppen csak gyöngyözve két órán át főzzük. A levében hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt két deszka között lepréseljük és egy éjszakán át a hűtőben hagyjuk.
Másnap, vékonyan felszeletelve, salátaalapra tálaljuk.
Borzselét vagy valamilyen erdeigyümölcs lekvárt adjunk hozzá.
Macerás, de rendkívül finom, igazi, ünnepi asztalra való étek.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)