Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Fácángalantin

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 180 perc
Munkaidő: 40 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Mesterszakács
Helye a tartalomjegyzékben:  Húsételek  Vadszárnyasokból 
Cimkék: Hidegkonyhai készítmények, Sörözés, borozás, Főétel előtt, Előételek, Buli, Karácsony, Bálint nap, Hétvégi ebéd, Főtt, Sós, Hideg, Tojás, Húsfélék, Zöldség, Tejtermékek, Gabonafélék
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 kávéskanál vadpástétom fűszerkeverék 0 ? ? ? ? ?
3 cl brandy 0 ? ? ? ? ?
1 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
2 evőkanál tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
1 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
1 teáskanál vaj 372 27.7 28.1 1.6 0 100
1 teáskanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
15 szem pisztácia 600 20.8 51.6 12.5 6.5 0
1 db erdei gomba 41 5.7 0.4 3.8 6 0
5 dkg főtt füstölt sonka 308 15.7 27 0.2 0 82
3 evőkanál száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
30 dkg leveszöldség ? ? ? ? ? ?
1 db fácán ? ? ? ? ? ?
30 dkg borjúcomb 110 19.5 4.5 0.3 0 86
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
5 szem bors 0 0 0 0 0 0
1 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A fácán bőrét a hátán felhasítjuk, majd óvatosan megnyúzzuk. A bőrt félretesszük. Kicsontozzuk és a mellhúst külön tesszük.
A csontokból, a zöldségből, borssal, sóval, a babérlevéllel és a borral ízesítve, annyi vízzel felöntve, amennyi a galantint, majd ellepi, alaplevet főzünk.
A vajat felhevítjük, a lisztet megpezsgetjük rajta és a tejjel felöntve, sűrűre főzzük. Hagyjuk kihűlni, majd a borjú és fácánhússal együtt kétszer átdaráljuk. A masszát jól összedolgozzuk a brandyval, a tejszínnel, a tojással és a fűszerkeverékkel. Végül beleforgatjuk a felkockázott sonkát és gombát, a vékony csíkokra vágott mellet, végül a pisztáciát. A masszát szorosan a fácánbőrbe göngyöljük. A rudat vajjal megkent konyharuhába tekerjük, a két végét szorosan bekötjük és sonkaszerűen konyhai zsineggel körbekötözzük. A forrásban lévő alaplébe tesszük. Éppen csak gyöngyözve két órán át főzzük. A levében hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt két deszka között lepréseljük és egy éjszakán át a hűtőben hagyjuk.
Másnap, vékonyan felszeletelve, salátaalapra tálaljuk.
Borzselét vagy valamilyen erdeigyümölcs lekvárt adjunk hozzá.
Macerás, de rendkívül finom, igazi, ünnepi asztalra való étek.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)