Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Burgonyafánk

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 60 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Zsiradékban sült tészták 
Cimkék: Köretek, Főétel mellé, Sörözés, borozás, Hétköznapi vacsora, Buli, Böjt, Hétvégi ebéd, Sült, Olajsütő, Sós, Meleg, Tojás, Zöldség, Gabonafélék
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 teáskanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
1.5 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
5 dkg élesztő 78 16.7 1.2 0 0.2 0
2 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
40 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
50 dkg burgonya  94 2.5 0.2 20 2.5 0
2 teáskanál konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A burgonyát, sós vízben, héjában megfőzzük, majd forrón megtisztítjuk és áttörjük. Amíg fő, felfuttatjuk az élesztőt, a langyos, cukorral elkevert tejben. A langyosra hűlt, tört burgonyát, a felfutott élesztővel, a felvert tojásokkal és a sóval, egynemű masszává dolgozzuk. Langyos helyen kelni hagyjuk, amíg a duplájára nő, kb. fél óra. Ekkor, ujjnyi vastagra nyújtjuk, lisztezett deszkán, kelesztjük, majd bő olajban, a felső oldalát fedő alatt, a másik oldalát fedő nélkül, aranybarnára sütjük.
Szaftos pecsenyék mellé kínáljuk köretnek, de reszelt sajttal megszórva, önálló vacsorának is megállja a helyét.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)