| alapanyag | kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
| 1 teáskanál kenyér fűszerkeverék | 0 | ? | ? | ? | ? | ? |
| 1 teáskanál olaj | 899 | 0 | 99.9 | 0 | 0 | 0 |
| 1 evőkanál kovász por | 0 | ? | ? | ? | ? | ? |
| 1 dkg élesztő | 78 | 16.7 | 1.2 | 0 | 0.2 | 0 |
| 1 kávéskanál cukor | 402 | 0 | 0 | 99.9 | 0 | 0 |
| 1 teáskanál konyhasó | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| 15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt | 323 | 14 | 3 | 59 | 8 | 0 |
| 40 dkg kenyérliszt | 331 | 10.7 | 1.9 | 71.5 | 9.9 | 0 |
| 30 dkg
burgonya |
94 | 2.5 | 0.2 | 20 | 2.5 | 0 |
| az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak | ||||||
A burgonyát héjában, sós vízben megfőzzük, majd melegen áttörjük. Ha kihűlt, hozzákeverjük a kenyérfűszerrel, a kovászporral összeszitált liszteket. Bedagasztjuk, a langyos, cukros vízben feloldott élesztővel. A víz mennyisége változhat a liszt függvényében. Langyos helyen fél órát kelesztjük, majd belegyúrjuk a sót, gondosan kidolgozzuk és hűvös helyen 3 órát, hűtőben egy éjszakát, kelni hagyjuk. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd feltekerjük és olajjal kikent formába tesszük. Újabb két órát kelesztjük, majd a tetejét bevagdosva és vízzel lekenve, 250 fokra előmelegített sütőbe tesszük. A hőt 180 fokra mérsékeljük és 50 percig sütjük.