Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Csíki nyúltokány

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 60 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Húsételek  Egyéb négylábúak 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Párolt, Bogrács, Sós, Meleg, Húsfélék
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1.2 kg nyúlcomb 158 21 8 0.4 0 71
20 dkg füstölt szalonna 696 9 73 0 0 105
10 dkg zsír 898 0.1 99.7 0 0 100
1 fej vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
1 evőkanál paradicsompüré 110 5 1 20 0.9 0
1 mokkáskanál borsikafű 0 0 0 0 0 0
1 dl száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
1 db citrom  31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
1 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
2 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A nyúlcombokat megmosom, lehártyázom, kicsontozom, és ujjnyi csíkokra vágom. A füstölt szalonnát is csíkokra vágom és a zsírban megpirítom. A zsírt leszűröm, és a szalonnát félreteszem. A zsírban megpirítom az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzáadom a paradicsompürét és tovább pirítom. Belekeverem a húst, sóval, borssal, csomborral fűszerezem és először némi vizet, majd a bort hozzáöntve, kb. 25-30 perc alatt puhára párolom. Amikor a hús már megpuhult, belekeverem az ételbe a szalonnapörcöt, majd tejfölben elkevert liszttel besűrítem, sóval, borssal, citromlével ízesítem és az egészet összeforralom. Apróra vágott zöldpetrezselyemmel megszórva tálalom.
Ajánlott körete puliszka vagy párolt rizs.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)