Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Mézes krémes

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 70 perc
Munkaidő: 40 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Sütőben sült tészták 
Cimkék: Édességek, Tészták, Desszert, Uzsonna, Teaparti, Karácsony, Advent, Buli, Hétvégi ebéd, Töltött, Csőben sült, Főtt, Édes, Tésztafélék, Tejtermékek, Gabonafélék, Roboráló
Hozzávalók

Tészta
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
45 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
15 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
3 evőkanál libazsír 897 0.5 99 0 0 107
4 evőkanál méz 327 0.4 0 81 0 0
1 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
4 evőkanál tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
1 kiskanál szódabikarbóna 0 0 0 0 0 0
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
20 dkg baracklekvár ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Krém
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 fél citrom  31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
1 csomag vaníliás cukor 400 0 0 99.9 0 0
20 dkg porcukor 400 0 0 100 0 0
25 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
5 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
3 evőkanál búzadara 0 9.4 1 73.4 7.2 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Csokoládémáz
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
20 dkg étcsokoládé 0 5.8 29.2 62 0 0
20 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Tészta
A liszt kivételével a langyos hozzávalókat elkeverjük, majd beledolgozzuk a lisztet, ha nagyon kemény a tészta pici tejet még tehetünk bele.
4 részre osztjuk és alaposan meglisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, majd sütőpapírra tesszük a lapokat és egymás után, egy nagy tepsi hátoldalán, 200 fokra előmelegített sütőben, 5-6 perc alatt aranybarnára sütjük a lapokat. Még melegen egyenesre vágjuk a széleket, mert kihűlve törik, de a töltéssel meg kell várni a teljes kihűlést.
Az elkészített tölteléket ketté osztjuk és a felével megkenjük az alsó lapot, majd ráfektetve a második lapot rákenjük a lekvárt. Ismét lap és krém következik, végül a tetejére tesszük az előzőleg kiválasztott legszebb lapot, melyet a csokoládémázzal vonunk be, nem baj ha az oldalára is jut.
Érdemes egy napig állni hagyni és csak utána szeletelni.

Krém
A tejet felforraljuk és állandó keverés mellett beleöntjük a grízt, felfőzzük és kevergetve kihűtjük. Amikor kihűlt, hozzáadjuk a cukorral, vaníliás cukorral a fél citrom héjával és levével habosra kevert vajat és ezzel is habosra keverjük.

Csokoládémáz
A csokoládémázhoz a darabokra tört étcsokoládét gőz felett megolvasztjuk, majd belekeverjük a vajat. Még langyosan kenjük a tésztára.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)