Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Somlói galuska

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 65 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Édességek, Desszert, Buli, Rakott, Sült, Édes, Hideg, Tojás, Tésztafélék
Hozzávalók

Somlói galuska
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
6 dl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
1 evőkanál kakaópor 313 18.5 21.7 10.5 37.7 0
8 adag mazsola 287 2.4 0 65 5.4 0
8 adag dió 654 18.6 57 11.7 7.5 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Sárga piskóta
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 evőkanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
2 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
2 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Csokoládés piskóta
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 evőkanál kakaópor 313 18.5 21.7 10.5 37.7 0
2 evőkanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
2 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
2 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Vanilia krém
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
3 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
10 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
20 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
1 db vaníliarúd ? ? ? ? ? ?
5 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Rumos cukorszirup
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
20 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
1 dl rum 365 52 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Csokoládéöntet
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 dl rum 365 52 0 0 0 0
1 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
4 evőkanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
1 db tojássárgája 54 2.4 4.9 0.1 0 272
3 evőkanál kakaópor 313 18.5 21.7 10.5 37.7 0
3 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Diós piskóta
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 evőkanál dió 654 18.6 57 11.7 7.5 0
2 evőkanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
2 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
2 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Somlói galuska
Egy magas tepsi aljára teszem a sárga piskótát. Meglocsolom a szirup egyharmadával és rákenem a sárga krém egyharmadát. Meghintem a dió és a mazsola felével, majd ráfektetem a csokoládés piskótalapot. Ezt is meglocsolom a sziruppal, majd megkenem a sárga krém második harmadával. Ismét meghintem dióval és mazsolával, ezután ráteszem a diós piskótát. Rásimítom a maradék krémet és a kakaóporral vastagon megszórom. Alufóliával letakarom, a hűtőszekrényben jól lehűtöm. Tálalás előtt evőkanállal desszertes tányérokra adagolom. Mindegyik adagra tejszínhabot nyomok és leöntöm a csokoládé öntettel.

Sárga piskóta
A piskótához a tojássárgájákat habosra keverem a cukor felével, a tojásfehérjéket kemény habbá verem, a cukor másik felével, majd a cukros tojássárgáját is belekeverve, óvatosan beleforgatom a lisztet. Sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 fokra előmelegített sütőben, 15 perc alatt megsütöm.

Csokoládés piskóta
A piskótához a tojássárgájákat habosra keverem a cukor felével, a tojásfehérjéket kemény habbá verem, a cukor másik felével, majd a cukros tojássárgáját is belekeverve, óvatosan beleforgatom a kakaóporral összekevert lisztet. Sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 fokra előmelegített sütőben, 15 perc alatt megsütöm.

Vanilia krém
4 dl tejet a vaníliával és a cukor kétharmad részével felforralok. A maradék tejet külön edényben simára keverem a liszttel és a tojássárgákkal, a tojásfehérjékből pedig az egyharmad cukorból kemény habot verek. A forrásban lévő vaníliás tejbe állandó keverés közben beleöntöm a tojásos tejet, felforralom, majd a tűzről levéve azonnal belekeverem a cukros tojáshabot. Hagyom kihűlni.

Rumos cukorszirup
A cukrot 2 dl vízzel sziruppá főzőm, majd ha langyosra hűlt, belekeverem a rumot.

Csokoládéöntet
A kakaót a tejjel, a cukorral és a tojássárgájával simára keverem, majd állandóan kevergetve felforralom. A tűzről levéve, ha langyosra hűlt a rummal ízesítem.

Diós piskóta
A piskótához a tojássárgájákat habosra keverem a cukor felével, a tojásfehérjéket kemény habbá verem, a cukor másik felével, majd a cukros tojássárgáját is belekeverve, óvatosan beleforgatom a darált dióval összekevert lisztet. Sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 fokra előmelegített sütőben, 15 perc alatt megsütöm.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)