Szlovák fánk
Hozzávalók
| alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
| 50 dkg
liszt |
339 |
11.7 |
2.7 |
70.7 |
4.7 |
0 |
| 2 dkg
élesztő |
78 |
16.7 |
1.2 |
0 |
0.2 |
0 |
| 2.5 dl
tej (2.8%) |
60 |
3.4 |
2.8 |
5.3 |
0 |
10 |
| 1 db
tojás |
66 |
5.4 |
4.8 |
0.3 |
0 |
274 |
| 1 kávéskanál
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
| 1 csipet
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
| 10 dkg
porcukor |
400 |
0 |
0 |
100 |
0 |
0 |
| 10 dkg
mák |
537 |
20.5 |
38.2 |
23.9 |
10 |
0 |
|
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
A langyos, cukrozott tejben felfuttatott élesztőt, a többi hozzávalóval és annyi langyos vízzel, hogy lágyabb tésztát kapjunk jól kidagasztjuk. Langyos helyen a duplájára kelesztjük, majd lisztezett kézzel vékonyra húzzuk és kiszaggatjuk. Forró vasserpenyőben, zsiradék nélkül, mindkét oldalukat megsütjük. Ha az összes fánk elkészült, szitába tesszük és lobogva forró vízzel, leforrázzuk. A porcukorral elkevert darált mákkal bőven meghintve tálaljuk.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)