Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!
Paleo barát olajok és zsírok

Paleo barát olajok és zsírok

Sokszor beszélek arról, hogy a paleolit étrend egyik nagyon fontos része a zsíros(abb) táplálkozás, hiszen az alacsony szénhidrát bevitel következtében, testünk a zsírokból nyer energiát. Vagyis a szigorú paleósoknak a zsírok jelentik a legfőbb energiaforrást.
Magozzunk vagy sem?

Magozzunk vagy sem?

20 évesen, amikor ismerkedni kezdtem az egészséges táplálkozás, reform konyha, életmód váltás gondolatával, nem volt még ennyi információm egyes élelmiszerekről, mint manapság.

A fondü

A fondü a svájci gasztronómia egyik gyöngyszeme. Igazi, borozgatós, beszélgetős, társasági étkezési forma. Közismert a sajtos, a húsos és a csokoládés változata.

A lecsóról

A lecsó ősi magyar étek! Egyesek szerint, Árpád apánk is, a lecsós bogrács mellett, vitatkozott az új földtörvényről az őslakosokkal. Nézzünk szembe azonban a rideg tényekkel!

Sous Vide

Sous Vide (ejtsd: szu vid, magyarul vákuum alatt) Régi, új konyhatechnikai eljárásról van szó, mely a népi hagyományokat új tudományos felvetésekkel ötvözi. Az alacsony hőfokon főzés, a magas hőfokon pirítás nem új felfedezés, de a technológia jelentősen módosult.
Hogyan szemléli a világot egy paleolit életmódot élő ember?

Hogyan szemléli a világot egy paleolit életmódot élő ember?

Múlt héten a táplálkozásról írtam, és kimaradt egy nagyon-nagyon fontos dolog, a szezonalitás.

A vákuumozás alapjai

A vákuum egy olyan térbeli térfogat, ami lényegében nem tartalmaz anyagot, így a benne lévő nyomás sokkal alacsonyabb, mint a standard légnyomás.

Hús tartósítása zsírban

Régebben, megfelelő hűtőeszköz hiányában, a húsokat zsiradék alatt tárolták. A módszer alkalmas kolbász, máj, tepertő és hagyma eltevéséhez is.

A szárított hús

Ifjúkorunk indián regényeiben olvashatunk a pemmikanról. Dél-afrikáról írt könyvekben a biltongról, Az USA és Ausztrália tájegységeiben, pedig a jerky név fordul elő gyakran.

Hús tartósítása üvegben

A húst, a megfelelő mennyiségű zsiradékot és a fűszereket ledaráljuk, majd üvegekbe tömködjük.

A hús tartósítása

A hústartósítás igénye egyidős a vadászattal, hiszen az el nem fogyasztott hús, meleg időben gyorsan romlott.
Miről szól a paleolit táplálkozás? Valóban csak a táplálkozásról szól?

Miről szól a paleolit táplálkozás? Valóban csak a táplálkozásról szól?

Rendkívül divatos manapság azt mondani, hogy PALEÓZOM. Sok mindent hallani, olvasni erről a táplálkozási formáról, azonban kevesen beszélnek, írnak arról, hogy valójában mit is jelent.

A füstölés

A füstölés célja régebben elsősorban a tartósítás volt, manapság a szín és az íz kialakítása is fontos szempont. Többféle eszközzel és hőmérsékleten füstölhetünk.

A pecsenye

A pecsenye, bennem, a zsíros, nagydarab, cupákok képét kelti, melyeknek fűszeres illata felszáll, ha kell az égig. Nos, ez egy költői képnek sem, semmi, de nem is lelki táplálékról, hanem igenis a testet, fizikai munkára támogató és nem kalóriaszegény fogásról beszélünk.

A tortilla

Egy nagyon kellemes Mexikó ihlette vacsora után a tortillláról akartam írni. Aztán eszembe jutott, hogy a világ egy részén, egészen mást értenek alatta.

A kocsonya

Sok levelet kaptam és valamennyiben a tökéletes kocsonya receptjét kérték tőlem. Nos, ilyet nem tudok adni. Ahány ember, szinte annyiféle kocsonya. Az alapokat le tudom írni, de mindenki számára tökéleteset nem tudok megadni.