Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!
Paleo barát olajok és zsírok

Paleo barát olajok és zsírok

Sokszor beszélek arról, hogy a paleolit étrend egyik nagyon fontos része a zsíros(abb) táplálkozás, hiszen az alacsony szénhidrát bevitel következtében, testünk a zsírokból nyer energiát. Vagyis a szigorú paleósoknak a zsírok jelentik a legfőbb energiaforrást.

Sous Vide

Sous Vide (ejtsd: szu vid, magyarul vákuum alatt) Régi, új konyhatechnikai eljárásról van szó, mely a népi hagyományokat új tudományos felvetésekkel ötvözi. Az alacsony hőfokon főzés, a magas hőfokon pirítás nem új felfedezés, de a technológia jelentősen módosult.
Hogyan szemléli a világot egy paleolit életmódot élő ember?

Hogyan szemléli a világot egy paleolit életmódot élő ember?

Múlt héten a táplálkozásról írtam, és kimaradt egy nagyon-nagyon fontos dolog, a szezonalitás.

A vákuumozás alapjai

A vákuum egy olyan térbeli térfogat, ami lényegében nem tartalmaz anyagot, így a benne lévő nyomás sokkal alacsonyabb, mint a standard légnyomás.

Hús tartósítása zsírban

Régebben, megfelelő hűtőeszköz hiányában, a húsokat zsiradék alatt tárolták. A módszer alkalmas kolbász, máj, tepertő és hagyma eltevéséhez is.

A szárított hús

Ifjúkorunk indián regényeiben olvashatunk a pemmikanról. Dél-afrikáról írt könyvekben a biltongról, Az USA és Ausztrália tájegységeiben, pedig a jerky név fordul elő gyakran.

Hús tartósítása üvegben

A húst, a megfelelő mennyiségű zsiradékot és a fűszereket ledaráljuk, majd üvegekbe tömködjük.

A hús tartósítása

A hústartósítás igénye egyidős a vadászattal, hiszen az el nem fogyasztott hús, meleg időben gyorsan romlott.
Miről szól a paleolit táplálkozás? Valóban csak a táplálkozásról szól?

Miről szól a paleolit táplálkozás? Valóban csak a táplálkozásról szól?

Rendkívül divatos manapság azt mondani, hogy PALEÓZOM. Sok mindent hallani, olvasni erről a táplálkozási formáról, azonban kevesen beszélnek, írnak arról, hogy valójában mit is jelent.

A füstölés

A füstölés célja régebben elsősorban a tartósítás volt, manapság a szín és az íz kialakítása is fontos szempont. Többféle eszközzel és hőmérsékleten füstölhetünk.

A pecsenye

A pecsenye, bennem, a zsíros, nagydarab, cupákok képét kelti, melyeknek fűszeres illata felszáll, ha kell az égig. Nos, ez egy költői képnek sem, semmi, de nem is lelki táplálékról, hanem igenis a testet, fizikai munkára támogató és nem kalóriaszegény fogásról beszélünk.

A tortilla

Egy nagyon kellemes Mexikó ihlette vacsora után a tortillláról akartam írni. Aztán eszembe jutott, hogy a világ egy részén, egészen mást értenek alatta.

A kocsonya

Sok levelet kaptam és valamennyiben a tökéletes kocsonya receptjét kérték tőlem. Nos, ilyet nem tudok adni. Ahány ember, szinte annyiféle kocsonya. Az alapokat le tudom írni, de mindenki számára tökéleteset nem tudok megadni.

Hidegen főtt étkek, avagy főzzünk savakkal

Természetesen nem az alkimisták műhelyéből kikerülő mérgekre gondolok, hanem, citrusok, ecetek pácoló hatására. A teljesség igénye nélkül megpróbálom áttekinteni a különböző nemzetek nyersen készült, pácolt ételeit.

Bundázás

A különböző élelmiszerek valamilyen bundában, bő olajban való sütése régóta ismert. A történeti áttekintésbe nem mennék bele, mert szétfeszítené a cikk kereteit. Röviden, valószínűleg Itáliából indult el hódító útjára, Bécs felé, majd terjedt el Európában és hajósok közvetítésével elérte Japánt is.

Hurrá grillparti !!

A grillezés, mint szabadtéri sütésforma, ősidők óta használatos. A forró kőre tett hús, nyársra húzott hal, szalonna, parázsban sült burgonya, kukorica, régóta ismert ételek. Eleink is gyakran használták, részben egyéb lehetőség híján, később táborozáskor. Gondoljunk úttörő korunkra.