| alapanyag | kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
| 25 dkg finomliszt | 345 | 13.5 | 1 | 70.4 | 0.2 | 0 |
| 25 dkg félzsíros tehéntúró | 500 | 0.2 | 55 | 0.4 | 0 | 0 |
| 2 db tojássárgája | 54 | 2.4 | 4.9 | 0.1 | 0 | 272 |
| 2 dkg margarin | ? | ? | ? | ? | ? | ? |
| 1 csomag sütőpor | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| 12 dkg porcukor | 400 | 0 | 0 | 100 | 0 | 0 |
| 1 csomag vaníliás cukor | 400 | 0 | 0 | 99.9 | 0 | 0 |
| 1 mokkáskanál citromhéj | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| 1 csipet konyhasó | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| 1 igény szerint olaj | 899 | 0 | 99.9 | 0 | 0 | 0 |
| az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak | ||||||
A lisztet összekeverjük a sütőporral és összegyúrjuk a tehéntúróval, a vajjal, a tojássárgájákkal, a sóval, a cukorral és a reszelt citromhéjjal. Lisztezett gyúródeszkán 1.5 cm vastagra kinyújtjuk és egy közepes nagyságú pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A fánkokat 175 fokra felmelegített olajba tesszük, és 4-5 perc alatt megsütjük. A fánkokról a fölösleges olajat egy papírtörlő segítségével leitatjuk és vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk. Aki szereti, kevés rumos eperlekvárt is adhat hozzá.