Alföldi töltött káposzta
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
50 dkg
füstölt csülök |
366 |
17.2 |
33 |
0.1 |
0 |
0 |
ízlés szerint
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 liter
tejföl (20%) |
216 |
3.3 |
20 |
3.9 |
0 |
110 |
20 db
feketebors |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 evőkanál
pirospaprika |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
2 fej
vöröshagyma |
40 |
1.2 |
0.1 |
8.3 |
3.1 |
0 |
10 dkg
rizs |
352 |
8 |
0.3 |
77.5 |
1.4 |
0 |
15 db
savanyúkáposzta levél |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
2 kg
savanyúkáposzta |
20 |
1.1 |
0.2 |
3.4 |
2.1 |
0 |
50 dkg
lapocka (sertés) |
286 |
17.5 |
23.9 |
0.3 |
0 |
72 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
A savanyúkáposztát ízlésünknek megfelelően mossuk át, kóstoljuk meg, mert ehetetlenül savanyúvá teheti ételünket. A töltelékhez a lapockát megdarálom, összekeverem a nyers rizzsel, pirospaprikával, a megtisztított és nagyon finomra vágott hagymával, borssal, majd nem túl szorosan, becsomagolom a savanyú káposztalevélbe (a rizs dagad). Tojásnál kicsit nagyobbak legyenek. Nagyobb leveleket válasszunk a vásárlásnál, így a vastag középső erét kivágva, még két elég nagy levélfelet kapunk. Csinálhatunk kopasz gombócokat is, sokan nem szeretik a levelet.
Az apró káposzta felét a fazék aljára terítem, körben kívülről befelé haladva lerakom a gombócokat, középre teszem a füstölt csülköt, a maradék apró káposztával beborítom, felöntöm vízzel és kislángon megfőzőm.
Tálalás előtt a csülköt feldarabolom és mindenkinek adok gombócot, aprókáposztát és csülökdarabot.
Tálaláskor bőségesen meglocsolom tejföllel.
A friss, puha kenyeret el ne felejtsük.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)