Borjúnyárs aszalt gyümölcsökkel
Hozzávalók
Borjúnyárs aszalt gyümölcsökkel
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
60 dkg
borjúcomb |
110 |
19.5 |
4.5 |
0.3 |
0 |
86 |
1 maréknyi
aszalt szilva |
219 |
2.3 |
0.6 |
47.4 |
5 |
0 |
1 maréknyi
aszalt sárgabarack |
307 |
5 |
0.5 |
70.2 |
0 |
0 |
1 db
narancs |
41 |
0.6 |
0.2 |
8.5 |
2.2 |
0 |
1 db
citrom |
31 |
0.4 |
0.6 |
2.3 |
5.3 |
0 |
1 db
chili paprika |
0 |
? |
? |
? |
? |
? |
1 teáskanál
zsálya |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
3 evőkanál
olívaolaj |
901 |
0 |
99.6 |
0 |
0 |
0 |
ízlés szerint
bors |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
ízlés szerint
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Mézes-narancsos balzsamszósz
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
1 db
narancs |
41 |
0.6 |
0.2 |
8.5 |
2.2 |
0 |
1 liter
narancslé 100%-os |
102 |
1.49 |
0.13 |
23.8 |
0 |
0 |
5 dl
balzsamecet |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
2,5 dl
méz |
327 |
0.4 |
0 |
81 |
0 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Borjúnyárs aszalt gyümölcsökkel
A borjúhúst hüvelykujjnyi kockákra vágjuk. A citrom és narancs kicsavart levéből, az olívaolajból, az apróra vágott chiliből, a zsályából és borsból páclevet készítünk. A húsdarabokat és az aszalt gyümölcsöket beleforgatva, egy éjszakát hűtőben pihentetjük. Másnap a húst és a gyümölcsöket váltakozva nyársra húzzuk. 200 fokra előmelegített sütőben, a nyársakat a tepsi szélére fektetve vagy szezonban grillrácson, 15-20 perc alatt készre sütjük. Csak sütés után sózzuk.
Sült burgonyával és mézes-narancsos balzsamszósszal tálaljuk.
Burgonya helyett zöldsalátát is adhatunk mellé.
Mézes-narancsos balzsamszósz
A narancsot gondosan megmossuk és a sárga héját lereszeljük. A levét kicsavarjuk és széles lábasba öntjük, hozzáadjuk a narancshéjat és a dobozos narancslevet, persze használhatunk frissen csavartat is. Lassú tűzön kb. a negyedére beforraljuk. Ekkor hozzákeverjük a mézet és a balzsamecetet, persze nem kell a legdrágább modenai fajtát használnunk. Tovább forralva, néha megkeverve fél liternyire forraljuk be. Nagy lángon erősen habzik, vigyázzunk, ne fusson ki. Kissé hűlni hagyjuk, majd leszűrve üvegbe töltjük. Három-négy hónapig eláll.
Sajtokhoz, sült, sós-édes gyümölcsökhöz ajánlom.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)