Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Borjúnyárs aszalt gyümölcsökkel

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 45 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Kezdő
Helye a tartalomjegyzékben:  Húsételek  Marhából 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Meleg nyári napokra, Hideg téli napokra, Szabadban, Hétköznapi vacsora, Buli, Karácsony, Hétvégi ebéd, Hirtelen sült, Csőben sült, Nyárs , Grillsütő, Sós, Csípős, Meleg, Édes, Húsfélék, Gyümölcsök
Hozzávalók

Borjúnyárs aszalt gyümölcsökkel
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
60 dkg borjúcomb 110 19.5 4.5 0.3 0 86
1 maréknyi aszalt szilva 219 2.3 0.6 47.4 5 0
1 maréknyi aszalt sárgabarack 307 5 0.5 70.2 0 0
1 db narancs 41 0.6 0.2 8.5 2.2 0
1 db citrom  31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
1 db chili paprika 0 ? ? ? ? ?
1 teáskanál zsálya 0 0 0 0 0 0
3 evőkanál olívaolaj 901 0 99.6 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Mézes-narancsos balzsamszósz
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 db narancs 41 0.6 0.2 8.5 2.2 0
1 liter narancslé 100%-os 102 1.49 0.13 23.8 0 0
5 dl balzsamecet ? ? ? ? ? ?
2,5 dl méz 327 0.4 0 81 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Borjúnyárs aszalt gyümölcsökkel
A borjúhúst hüvelykujjnyi kockákra vágjuk. A citrom és narancs kicsavart levéből, az olívaolajból, az apróra vágott chiliből, a zsályából és borsból páclevet készítünk. A húsdarabokat és az aszalt gyümölcsöket beleforgatva, egy éjszakát hűtőben pihentetjük. Másnap a húst és a gyümölcsöket váltakozva nyársra húzzuk. 200 fokra előmelegített sütőben, a nyársakat a tepsi szélére fektetve vagy szezonban grillrácson, 15-20 perc alatt készre sütjük. Csak sütés után sózzuk.
Sült burgonyával és mézes-narancsos balzsamszósszal tálaljuk.
Burgonya helyett zöldsalátát is adhatunk mellé.

Mézes-narancsos balzsamszósz
A narancsot gondosan megmossuk és a sárga héját lereszeljük. A levét kicsavarjuk és széles lábasba öntjük, hozzáadjuk a narancshéjat és a dobozos narancslevet, persze használhatunk frissen csavartat is. Lassú tűzön kb. a negyedére beforraljuk. Ekkor hozzákeverjük a mézet és a balzsamecetet, persze nem kell a legdrágább modenai fajtát használnunk. Tovább forralva, néha megkeverve fél liternyire forraljuk be. Nagy lángon erősen habzik, vigyázzunk, ne fusson ki. Kissé hűlni hagyjuk, majd leszűrve üvegbe töltjük. Három-négy hónapig eláll.
Sajtokhoz, sült, sós-édes gyümölcsökhöz ajánlom.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)